Mladi volonteri meta staroga sukoba

Autor: Suzana Varošanec , 06. veljača 2012. u 22:00

Ideja o pomoći pripravnicima u stjecanju radnog iskustva putem volontiranja pod pritiskom sindikalnih zahtjeva za kontrolom poslodavaca mogla bi postati lista pukih želja

Prvo radno mjesto za mlade nezaposlene kao volontere trebalo bi biti na neodređeno vrijeme. Zvuči kao čista ironija u krizi i rastućoj nezaposlenosti, ali taj zaključak kruži sindikalnim krugovima i zapravo ga se treba pribojavati, posebno ako se i službeno potvrdi.

Treba imati na umu da raste uvjerenje sindikata da moraju inzistirati na maksimalnom reguliranju pripravništva, a razloga je napretek, tvrde. Glavna bi sindikalna teza mogla postati, kad je riječ o tim mjerama, da se poslodavci ne bi smjeli domoći državnih potpora izmišljenim radnim mjestima ili na druge kreativne načine. Čak se čini da pripremaju argumente za raspravu koja još nije na dnevnom redu GSV-a te da kane razoružati poslodavce. Ključno im je, kažu, pobrinuti se da onaj dio mladih nezaposlenih koji tako uđe u svijet rada ne smije okončati svoj pripravnički staž tako da opet završi na burzi. Tražit će stoga ne samo da poslodavci vežu nove pripravnike ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, nego će dodatni uvjet biti i određeni broj godina, koliko bi minimalno isti radnik morao ostati kod istog poslodavaca ako je on iskoristio povlasticu. Neki smatraju da bi velika ideja o pomoći pripravnicima u stjecanju prvoga radnog iskustva pod pritiskom sindikalnih zahtjeva, budu li doista ambicije tolike, mogla postati lista pukih želja. Posve je logično da volontere s burze treba dovesti na tržište rada, no mnogo toga će ovisiti od tome hoće li socijalni partneri postići kompromis.

Komentirajte prvi

New Report

Close