Kod nekretnina, forma ugovora nije uvjet za njegovu valjanost

Autor: Mićo Ljubenko , 09. srpanj 2017. u 22:00

Za pokretnine se to ne traži, što znači da forma ugovora nije uvjet za njegovu pravnu valjanost.

Prema stavu Županijskog suda u Varaždinu u odluci Gž-787/09 glede prodaje pokretnina ugovor nije potrebno sklapati u posebnoj formi, niti se vlasništvo na pokretnoj stvari stječe upisom promjene vlasništva na motornom vozilu kod nadležne policijske uprave.

U smislu čl. 116.st.1. ZV vlasništvo pokretne stvari stječe se predajom te stvari u samostalan posjed na temelju valjano očitovane volje dotadašnjeg vlasnika usmjerene na to da njegovo vlasništvo prijeđe na stjecatelja, dok su prema odredbi čl. 458. ZOO-a bitni elementi ugovora o prodaji predmet prodaje i cijena. Naime, u odredbi čl. 115.st.3. ZV propisano je da pravni posao kojemu je cilj stjecanje vlasništva nekretnine, da bi bio valjan treba uz ostale pretpostavke valjanosti biti sklopljen u pisanom obliku.

Za pokretnine se to ne traži, što znači da forma ugovora nije uvjet za njegovu pravnu valjanost. U tom smislu se u konkretnom slučaju ne može primijeniti odredba čl. 73. st. 3. ZOO koja propisuje koje su pravne posljedice izvršenja ugovora kojemu nedostaje forma.     

Komentirajte prvi

New Report

Close