Suzana Varošanec

Suzana Varošanec

Gotovina i put u uredno društvo

Vrijeme i inače troši emocije, a u slučaju višegodišnjeg bijega haškog optuženika generala Ante Gotovine koji je jučer uhićen u Španjolskoj potrošio se emotivni naboj mnogih građana Hrvatske. I stanje u zemlji se od vremena optužnice (za Račanove Vlade) do danas kad je Hrvatska počela pregovore s Europskom unijom, zahvaljujući faktoru vremena, približilo realnosti.
Cijena urednog života u društvu i ravnopravnosti pred zakonom, put u zajednicu zemalja EU mnogima je uključila lampicu u glavi da se Gotovina mora pojaviti pred Haškim sudom.
Ničije zasluge ne smiju prikriti ničije nezakontosti. U slučaju Gotovine dvije su opcije oko kojih će se lomiti koplja tužiteljstva i braniteljskog tima. Ako je Gotovina vodio borbu na čestit i pošten način, ni nema opasnosti od osuđujuće presude.
Ako je bilo prikrivenih postupaka kojih bi se svaki čestit čovjek sramio, to se pred Haaškim sudom tek treba dokazati.
Iako uhićenje dolazi nekoliko godina nakon bijega, sama činjenica da je Gotovina ipak postao dostupan pravdi, neće taj slučaj ni kad dospije u sudnicu sve vrijeme držati na visokoj temperaturi.
Riječ je o sudskom postupku koji će na samom početku i te kako plijeniti pozornost svjetskih i domaćih medija, no dok se dođe do faze presude, proći će mnogo vremena. To znači da će se opet dio javnosti zasititi i tog sudskog segmenta.
Na početku procesa cijeli će svijet zanimati pitanja kako je krenulo suđenje odbjeglom hrvatskom generalu. Što je prvo kazao, zanimat će se, sigurno, gotovo svakoga u Hrvatskoj. Emitirat će se slika kako se Gotovina na prvom pojavljivanju izjašnjava o krivnji, ali taj visok interes trajat će samo neko vrijeme.
Kao što je i vremenski oduženi bijeg Gotovine spuštao strasti na zemlju, tako će i očekivano maratonsko suđenje biti za optuženika više neprijatelj. U sudnici će biti običan čovjek, a ne mit koji je nastao dijelom zbog sudjelovanja u Domovniskom ratu, a dijelom na bazi lijepljenja plakata.
Odvjetnički krugovi smatraju da general Gotovina ima dobre šanse za ishođenje oslobađajuće presude. Ako se izrekne oslobađajuća presuda, a ne smije se isključiti mogućnost i takve vrste presude, bio bi to znak da je odvjetnički tim zaista dobro obavio svoj zadatak.
Iako tužiteljičina odlučnost nastoji pokazati da u tom predmetu očekuje osuđujuću presudu i stvara dojam da postoji dovoljan fundus dokaza, zanimljivo je pitanje hoće li i dalje Ante Gotovina svoju obranu pred Haaškim sudom voditi uz istu odvjetničku ekipu, koja ga je u javnosti zastupala dok je bio u bijegu.
Primjerice, od prvih dana formiranja Gotovinine obrane u njoj je odvjetnički vježbenik Marin Ivanović, koji je medijski dosta eksponiran, a u međuvremenu je postao odvjetnik. Kako se čuje, dosta uglednih odvjetnika iz zagrebačkih krugova već je neslužbeno ponudilo svoje usluge.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve