E-uprava, tako blizu, a tako daleko…

Autor: Bernard Ivezić , 08. listopad 2012. u 22:00

Austrija planira potpuno prijeći na e-račune 2014. U razvoju e-uprave pomogli su joj proaktivan poslovni sektor i političari koji su u ICT-u vidjeli mogućnost razvoja.

Austrija je svojim građanima besplatno podijelila kartice s kojima mogu potpisivati elektroničke dokumente i tako ih pretvarati u ugovore i drugu službenu dokumentaciju. Ako građane zanima neki propis, mogu ga proučiti na vladinu službenom portalu.

Austrija je takav portal pokrenula još 1997. Danas ima 17.000 jedinstvenih posjetitelja mjesečno, prikazuje konkretna rješenja za nekoliko stotina situacija iz stvarnog života, a građani ih mogu odmah riješiti on-line. Sličan portal napravljen je i za tvrtke. Svi zakoni objavljuju se on-line. Porez svi mogu predati on-line. Rješenje dobiju u roku  tri dana. Pritužbe gradskoj upravi mogu se poslati mobitelom. Vidite li oštećenu cestu, srušeno stablo ili razbacano smeće, uključite mobilnu aplikaciju, fotografirajte i pošaljite. Austrija je otvorila svoje javne podatke privatnom sektoru. No, najdalje je otišla u obrazovanju i informiranju svojih građana i tvrtki o potencijalima e-uprave i državnih e-servisa.

Po lokalnim zajednicama rade turneje obrazujući ključne igrače o izravnim koristima koje će im donijeti novi e-servisi. Obavještavaju ih ne samo o onome što rade nego i o onome što planiraju napraviti, poput potpunog prelaska na e-račune u 2014. godini. Tvrde da su ih na to prisilili proaktivan poslovni sektor i političari koji su u ICT-u vidjeli mogućnost daljnjeg razvoja. Ako je tako, onda je lako zaključiti da u Hrvatskoj nema ni jednog ni drugog.

Komentirajte prvi

New Report

Close