Dioničari Mercatora plakat će za Agrokorom

Autor: Danijela Jozić / VLM , 17. listopad 2012. u 21:59

Kad bi se cijeli Mercator prodavao po cijeni po kojoj njegove dionice prodaje Abanka, došli bismo do 553 milijuna eura. Ili čak 278,5 milijuna eura manje nego što je nudio Todorić.

Vijest da Abanka prodaje svojih sto tisuća dionica Mercatora po cijeni od samo 147 eura bila je u utorak pljuska u lice svim dioničarima najvećega slovenskog trgovačkog lanca. Jer prije manje od godinu dana Agrokor im je nudio 221 euro za dionicu Mercatora.

Dakle, 74 eura više. Ukupno gledano, Agrokorova ponuda lani je bila teška 832 milijuna eura. Kad bi se sad cijeli Mercator prodavao po cijeni po kojoj njegove dionice prodaje Abanka, došli bismo do izračuna od 553 milijuna eura. Ili čak 278,5 milijuna eura manje nego što je Slovencima nudio Ivica Todorić. U situaciji kad bankarskom sektoru u Sloveniji nedostaje između šest i devet milijardi eura riječ je o solidnom iznosu kojim banke, koje su izravno ili neizravno vlasnice dobrog dijela Mercatora, mogu pokrpati rupe u poslovanju. Pritisnuta vlastitim problemima, Abanka nije mogla čekati. Rješava se svega što joj ne treba, uključujući i dva posto dionica Mercatora.

Stoga nije ni ušla u još jednom formirani konzorcij koji prodaje većinski paket Mercatora, koji čine Pivovarna laško i banke. Ne može si vezati ruke jer deveti pokušaj prodaje Mercatora može potrajati, a na koncu, kao i svaki put dosad, i propasti. Koliko će zaštita slovenskih nacionalnih interesa da ne prodaju Mercator (bilo Agrokoru, bilo nekom drugom) u konačnici oštetiti njegove dioničare, ali i banke, pokazat će vrijeme. Zasad je šteta samo za Abanku veća od sedam milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close