Dalta, oživljeli mrtvac kojeg odjednom svi žele

Autor: Saša Paparella,VLM , 06. studeni 2011. u 22:00

Nakon što je godinama bila neaktivna i služila za poravnanje računa između bivših poslovnih partnera, sada dvije osobe istodobno održavaju skupštinu Dalte

U zemlji paradoksa moguće je da neka tvrtka bude godinama mrtva, a onda odjednom oživi, pa u par dana dvije osobe, stečajni upravitelj Mate Balenović i Davor Vlajčević ( inače poslovni partner Miroslava Kutle), najave svatko svoju skupštinu dioničara na kojoj će imenovati novi NO, jer je starom mandat davno istekao.

Dalta, o kojoj je ovdje riječ, u medijima je spominjana jer je formalnom kupnjom te neaktivne tvrtke za 33,6 milijuna kuna Ninoslav Pavić 2008. navodno vratio Kutli neke stare dugove, a iznenada probuđeni interes vezan je, čini se, uz policijsku istragu tog slučaja. Kako govorimo o poslovnom mrtvacu, Dalta posljednjih godina vodi vrlo buran život i često prelazi iz ruke u ruku. Prvo ju je preko svojih suradnica Kutle prodao Vilinskim poljanama, tvrtki Davora Vlajčevića, koji ih je potom prodao Com.comu Ninoslava Pavića, da bi se sada opet Vlajčević predstavio kao vlasnik Dalte, iako nije jasno otkud mu toliki novac, kao što je svojedobno bilo nejasno čime je platio velike pakete dionica Kamenskog. Očito imućni Vlajčević prošloga je tjedna dao sazvati skupštinu Dalte, koja je navodno održana u uredu jednog zagrebačkog javnog bilježnika. Njegova ‘konkurenta’, stečajnog upravitelja Matu Gavranovića, to ne uzbuđuje: on je imenovan članom Uprave Dalte rješenjem Trgovačkog suda i smatra se jedinim legitimnim za sazivanje skupštine. Gavranović je imenovan po sili Zakona o trgovačkim društvima, jer je zadnja članica Uprave, Kutlina suradnica Lidija Cebović, imenovana još 2005. Inicijativu za imenovanje novog člana Uprave Dalte dala je tvrtka Destilerija, tj. njezin vlasnik Hrvoje Šimić, koji se sa EPH spori zbog potraživanja od Slobodne Dalmacije. Posljednjih dana dobro informirani očekuju da policija privede niz aktera tog slučaja, povezanog i s aferom Kamensko. Iako je i HTV u svom Dnevniku prenio dezinformaciju jednog portala da se to već dogodilo, od cijele akcije nije bilo ništa – barem zasad.

Komentirajte prvi

New Report

Close