Besplatan savjet veličanstvenom Bakiću

Autor: Tomislav Birtić , 29. siječanj 2012. u 22:00

Nenad Bakić idealna je žrtva za tzv. character assassination, a motiv da ga ‘likvidiraju’ imaju fond menadžeri i mediji. Fali samo malo ‘okolnosti’

Izvezeni Mozak reče da je bacio pogled na spreadove, i da ovih dana nisu dramatični kao u Lehmanovo doba. Pitam ga na koje je spreadove mislio, a on se šali: “Pa, nisu kao u Lehmanovo doba jer onda u igri nisu bile države. Iskreno, ne sjećam se više, možda sovereign CDS, a možda i neki market implied pokazatelji”. I, od informacija koje su mi dostavili prijatelji iz cijelog svijeta, a utječu na moje ponašanje na burzama, Fed reče da će kamatu držati nisko najmanje do 2014., Roubini da Europi treba, to volim čuti, masivni kvantitativni izing, no najznačajnijom rečenicom prošloga tjedna smatram prognozu šefa Bank of Canada Marka Carneya da se američka ekonomija možda nikad neće posve oporaviti.

Ćiro zna te stvari u srž
Mislim da guverner nije ekshibicionist i, da ne duljim, većina je, vjerujem, bila sigurna i da Rimsko Carstvo nikad neće propasti, te dodajem još samo odgovor pokojnoga Jobsa na Obamino pitanje kad će se proizvodnja iPhonea vratiti u Sjedinjene Države: “Nikad”; iz sigurno na kugli zemaljskoj najcitiranijega teksta prošlog tjedna i valjda najplastičnijeg opisa stanja stvari. Sorosove, ne bih rekao prognoze, nego crna upozorenja, slažu se s kretanjem cijena vozarina, a bojim se da 20. ožujka o Grčkoj nećemo saznati ništa što već ne znamo.U tim okolnostima, uživao sam čitajući jedan od newslettera na koji sam pretplaćen i Bakićev blog. Što se newslettera tiče, kako čovjek ne bi bio oduševljen investiranjem temeljenim prvo na niskom Pi-Iju i Pi-Biju koje usporediš s ostalim kompanijama iz industrije, a tom načelu nije pridodan ali… Ne piše, ali možda, možda biste stvarno trebali razmisliti o kupnji kompanije na P/E 10.000, možda vas ne bi trebalo previše ohrabriti ako se konkurenti trže na P/E 30.000. Ne piše ni da ni P/E 4 nije jamstvo pobjede, tj. zapravo ne piše sve što ne treba pisati ako ti je interes da se lova okreće, a za smjer te nije briga.Uživao sam čitajući kako Bakić secira neke fondove kao profesor žabu pred studentima na vježbama anatomije. No, kako čovjek pomaže i tržištu i meni, a i u ime naših raspravica na njegovu blogu, jednostavno se osjećam dužnim upozoriti ga da je idealna meta za tzv. character assassination. Motiv, osim fond menadžera, imaju i mediji.Anegdota koja bi trebala biti dovoljna. Prije treninga izlazi nogometni reprezentativac iz autobusa kao furija i juri prema meni. Unese mi se u facu, nosovi se nisu dodirnuli, ali nisi mogao između njih ni list papira provući. Urla on što je već imao za urlati, Ćiro to vidi, priđe, i posve smireno mu kaže: “Sine, što ti je, što to radiš? Pa to je novinar. Uništit će te”. Reprezentativac i ja smo izgladili stvar, a kako se nisam, iako u rukama imam sve alate, potrudio uništiti čak ni moje bivše prijatelje, jasno je da se igrač nije imao čega bojati. No, Ćiro mu je sve rekao. A Ćiro zna te stvari u srž. Crnom vragu se zamjeri, ali nemoj medijima.

Da pišemo novom šefu Hanfe?
Dakle, Nenade, još kavu nismo popili – moja obaveza, nazvat ću – ali niz je razloga zašto osjećam potrebu besplatno vas savjetovati: Za vaše dobro, ne započinjite rat s medijima, nagledao sam se kako najveće face svijeta svisoka govore kako nema TV priloga ili novinskog teksta koji ih može izbaciti iz takta, ali character assassination je i okorjeloga generala američke vojske u stanju nagnati na samoubojstvo, a kamo li neku hrvatsku facu u suze. Recimo, dovoljno je da čak i medij u kojem ste objavljivali i kakav fond nađu zajednički interes, i imate seriju tekstova da kakav ste vi to čovjek i ulagač ako tako hvalite Samodola, plus zlonamjerne insinuacije da blogom i svim ostalim sredstvima samo reklamirate svoj portfelj, i uz samo malo ‘okolnosti’ na tržištu vi od poluboga postajete plijen koji ne smije izaći na ulicu.Naravno, logika igre nam nalaže i da sami sebe pitamo: Jesu li fond menadžeri nesposobni, ili oni točno znaju što rade? Zato, što kažete da i vi i Rakar i ja pišemo novom šefu Hanfe, i zamolimo ga da nam da uvid u sve ono na što Samodol nije ni trepnuo? A možda je i on točno znao što radi.

* Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (10)
Pogledajte sve

show must go on

Character assassination is an attempt to tarnish a person’s reputation. It may involve exaggeration, misleading half-truths, or manipulation of facts to present an untrue picture of the targeted person. It is a form of defamation and can be a form of ad hominem argument.

zasto bi se netko bojao lazi?
pa lazljivci na kraju svejedno popuse… 🙂

Nestalo ono “savjet ne tražim ; NITI BI GA DAO”….mislim da se u tom vašem , nazovi, mozgu svašta desilo i da više sinapse ne funkcioniraju jkako bi trebale. Ne može se pratiti ni slijed ni cilj tih tekstića. A u svakom urota, borci za pravdu, Robini Hudovi…A žene ni na horizontu…a sve bi se urote brzo zaboravile kada bi pala diobra hvataljka…ovako koplje u ruke i na vjetrenjače, a onda …zna se….



I bolje vam je da se ne javljate novom šefu Hanfe.On vam je iz jednog od fondova kojeg želite raskrinkati.

Mislio sam da šef Hanfe ne može biti netko iz nekog fonda…neka pristrana osoba. Naivan sam.
[/quote]
Kolega,zar stvarno mislite da se išta u ovoj državi promijenilo? [wink]

New Report

Close