Za edukaciju euromenadžera Istra dala 2,2 milijuna kuna

Autor: Agneza Urošević , 21. svibanj 2007. u 06:30

Euro menadžment mora budno pratiti raspisivanje natječaja od strane euro fondova

Zaključujući prošlog vikenda obilježavanje Europskog tjedna, ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović posebno je naglasila kako je Istarska županija do sada stvorila cijeli sustav “izvlačenja” novca iz raznih europskih fondova i dobavila mnogo više novca od svih drugih i zahvaljujući tome ostvarila ili ostvaruje niz projekata iz raznih sektora gospodarstva. Otkako je 1994. godine postala članicom Skupštine europskih regija, ova županija razvila je cijeli spektar međunarodnih veza i odnosa, s regijama ili državama, bilateralnih i multilateralnih. Kako su se širile te aktivnosti, rasla je i piramida logistike i infrastrukture ljudi koji se bave tim poslom.

Nositelj aktivnosti
Na državnoj razini, prema najnovijoj statistici, na tim je poslovima angažirano 530 osoba, u upravi Istarske županije 38. Nositelj navedenih aktivnosti u Županiji je Odsjek za međunarodnu suradnju i europske integracije, a pročelnica ureda je pravnica Vesna Ivančić, ujedno i tajnica Skupštine Istarske županije, koja brine da se ništa ne propusti, ali i da se stalno širi menažment za taj vid međunarodne suradnje. Glavni, pak, koordinator je član Županijskog poglavarstva Oriano Otočan, zadužen za euro integracije. U odabiru i pripremi projekata za natječaje međunarodnih fondova intenzivno rade i Istarska razvojna agencija IDA, koja iza sebe već ima nekoliko vrlo uspješno realiziranih projekata zatim AZZRI, agencija za razvoj ruralne Istre, a od velike je koristi Regionalni operativni program ROP, kojeg je usvojila prošle godine Županijska skupština, a u kojemu su registrirani i obrađeni sve značajniji razvojni projekti iz kojih se odabiru najbolji za kandidiranje za euro fondove. “Proces kandidiranja projekata za euro fondove, kao i implemantacija prihvaćenih vrlo su složeni i rigorozni. U protekle tri godine Istarska županija kandidirala je 39 projekata vrijednih 5 milijuna eura, prošlo ih je 19 u vrijednosti 3 milijuna eura. Sada je u provedbi 10 projekata za koje je iz euro fondova osigurano 106 milijuna eura. No sve su to uglavnom još inicijalna sredstva za projektiranje, edukaciju kadrova, međutim, sigurno je da, ako se iz nekog fonda dobije novac za taj početak i ako korisnici zadovolje kriterije, pritjecat će novac i za nastavak investicije”, kaže pročelnica Vesna Ivančić i dodaje kako bi s obzirom na sad već vrlo razvijenu mrežu međunarodne suradnje trebalo znatno više novca za edukaciju euromenadžmenta, no ove godine tu je županija učinila važan pomak, osiguravši u proračunu 2,2 milijuna kuna za te namjene. Kroz desetak specijaliziranih seminara u protekle tri godine prošlo je iz istarske županije 140 osoba.

Priprema natječaja
“Menadžment koji se bavi ovim poslovima mora budno pratiti pripremu i raspisivanje natječaja od strane euro fondova, imati u pripremi projekte s kojima će konkurirati, uskladiti ih u svim pojedinostima s euro standardima, pronaći i dopunska sredstva ili vlastito udio. To sve ocjenjuje nositelj natječaja. Kad je projekt prihvaćen, partneri potpisuju Ugovor o pravima i obvezama. Korisnik fondovskog novca mora strogo poštovati ugovor nad kojim stalno bdije EK, svaki projekt ima svoj proračun, a ako se korisnik ne pridržava ugovora novac može biti i povučen. Zato partneri potpisuju i izjavu o partnerstvu i suradnji”, objašnjava županijska pročelnica odsjeka za međunarodnu suradnju i eurointegracije Vesna Ivančić.

Komentirajte prvi

New Report

Close