Siniša Varga uspio je ući u Vladu, mlađi brat Tomislav neće u HPB

Autor: Saša Paparella , 12. lipanj 2014. u 22:01
Siniša Varga/Žarko Bašić/PIXSELL

Za Sinišu nije bilo prepreka da preseli na poziciju ministra zdravstva.

Trebali su to biti dani velikog uspjeha braće Varga.

Nakon dramatične sjednice i raskola u Glavnom odboru SDP-a, Siniša Varga, šef Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) počeo se spominjati kao budući ministar zdravstva; na tom bi mjestu trebao zamijeniti smijenjenog Rajka Ostojića, koji je zauzeo stranu još ranije smijenjenog ministra Slavka Linića. Također, pojavila se i informacija da će brat Siniše Varge, Tomislav Matija Varga, ući u  Upravu državne banke HPB. Uspjeh je ipak bio polovičan – Sinišu Vargu je premijer Milanović i službeno predložio za novog ministra, pa bi njegov ulazak u Vladu trebao biti čista formalnost. Mlađi brat pak nije uspio ponoviti taj uspjeh- ustanovilo se, naime, da ne udovoljava svim kriterijima za člana uprave HPB-a.

Zauzimanje pozicija braće Varga trebalo je učvrstiti poziciju Zorana Milanovića. Za Sinišu se zna da je blizak premijeru, što se vidjelo i u situaciji kad se sukobio s Rajkom Ostojićem  oko izdvajanja HZZO-a iz nadležnosti Ministarstva zdravstva. Životopis novog ministra iznimno je živopisan-  Siniša Varga završio je St. Michael's College School u Torontu, potom stomatologiju u Zagrebu, polazio je nekoliko poslijediplomskih studija a od 2002. do 2004. bio je pomoćnik ministra zdravstva u vladi Ivice Račana. Radio je u nekoliko zagrebačkih klinika, objavljuje znanstvene radove i bavi se cijelim nizom hobija. Mlađeg brata Tomislava Matiju Vargu, koji je trebao zasjesti u upravu HPB-a  portal poslovna Hrvatska povezuje s čak 25 tvrtki, ali nije toliko poznat, a pogotovo ne u bankarskim krugovima, iako su mu Banski dvori namijenili ulazak u upravu banke u državnom vlasništvu.

On je dio karijere proveo u Ingri, potom je bio u Agrokoru, te je u doba pregovora s EU bio član Radne skupine za poglavlje pregovora Poljoprivreda i ruralni razvitak. Potom se 2009. počeo baviti nekretninama- bio je predsjednik uprave Erste Immorenta, s kojom se razišao početkom ove godine. Varga je 2012., skupa s Marijanom Hanžekovićem, ušao u NO Quaestus nekretnina, a tom je prilikom predstavljen kao "ekspert za međunarodne odnose i management".  Kako se moglo doznati s Facebook profila Tomislava Varge- sve dok ga nije ovih dana blokirao- i on pripada krugu ljudi oko premijera, pa tako u iscrpnom raportu o hedonističkom vikendu u Istru navodi i večeru s "Emilom i Majom", što se vrlo vjerojatno odnosi na Emila Tedeschija, još jednog prijatelja premijera Milanovića.

"Kakav vikend: večera u Rovinju, bicikliranje oko Rovinja, jedrenje do Medulina, tuna koju je pripremio masterchef Adam Kanner, ručak u Brtonigli, večera s Majom i Emilom u Momjanu, kušanje vina u Rossiju, degustacija maslinova ulja u Crasizzi i na kraju ručak u vinariji Fakin u Motovunu. Vikend u Varga stilu", pohvalio se nesuđeni član uprave HPB-a, Još jedna sličnost s Tedeschijem- u doba krize, svoje užitke ne čuvaju za sebe, već se o njima informira pučanstvo preko medija i društvenih mreža, bez obzira radilo li se o vikendu u Istri ili rođendanskoj proslavi u Kopenhagenu, Možda je upravo nedostatak osjećaja za društvenu zbilju kriterij za ulazak u premijerovo društvo?

Siniša Varga

  • 1965. rođen u Zagrebu 
  • 1983. završio St. Michael's College School u Torontu
  • 1989. u Zagrebu diplomirao stomatologiju  
  • 2002. asistent na stomatološkom  fakultetu, pomoćnik ministra zdravstva  
  • 2012. ravnatelj HZZO-a 
  • 2014. predložen za ministra zdravstva  

Tomislav Matija Varga

  • 1970. rođen u Zagrebu, gdje se kasnije i zaposlio u Ingri pa Agrokoru; član radne skupine za pregovore o poljoprivredi s EU  
  • 2009. direktor Erste Group Immorent Hrvatska 
  • 2012. ušao u NO Quaestus nekretnina
  • 2014. odlazak iz Erste Grup Immorent Hrvatska, neuspjeli ulazak u Upravu HPB  

Komentari (2)
Pogledajte sve

CV tomeka:
1970. rođen u Zagrebu, gdje se kasnije i zaposlio u Ingri pa Agrokoru; član radne skupine za pregovore o poljoprivredi s EU

A što je po zanimanju?? Što je završio od škola???
Presmiješno!

Ma sredit će već braco njemu nešto drugo….iščeprkat će on neko mjesto za njega, velika je državna imovina…..svi uspješni menadžeri su radili u agencijama, kordinacijama….uvijek za državu…zlatna kasta Zagreba, nema veze SDP il HDZ….

New Report

Close