Sanaderov ‘spin doktor’ može nastaviti karijeru kao slobodan čovjek

Autor: Saša Paparella , 13. ožujak 2014. u 22:01
Ratko Maček

Nekadašnji novinar, a kasnije glasnogovornik i medijski strateg vlade Ive Sanadera, vlasnik je nekoliko tvrtki registriranih za medijsku i marketinšku djelatnost.

Ako nema veće dragocjenosti od slobode, onda je dobitnik tjedna zasigurno Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik Vlade Ive Sanadera.

Po završetku suđenja za slučaj Fimi media, od petero optuženika jedino je on prošao s uvjetnom kaznom od godinu dana zatvora. Sanader je dobio devet godina. "Što se Mačeka tiče, možemo reći da je on prošao izvanserijski dobro", prokomentirao je nepravomoćnu presudu za Politiku plus odvjetnik  Veljko Miljević. Za isti portal, Žarko Puhovski je nadodao: "Maček je bio među dvije ili tri najodgovornije osobe u ovom postupku i uvjetna kazna mi je čudna".

Poziv koji se ne odbija
Ratko Maček ušao je u nacionalnu povijest kao prva osoba uz koju su Hrvati, dok je bio glasnogovornik Vlade, počeli upotrebljavati izraz "spin doktor". Deficiju tog pojma shvatio je vrlo slobodno, pa je tako u jednoj od prvih afera njegova šefa Ive Sanadera, onoj s podrijetlom skupocjenih satova, poručio novinarki da je račune navodno dobivene za kupnju tih satova ostavio na porti Vlade, iako to vjerojatno nije učinio. Maček je rođen u zagorskom selu Kamenica, gdje su mu roditelji bili učitelji, a odrastao je u Varaždinu. U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu apsolvirao kroatistiku, a umjesto diplome je 1989. ušao u HDZ; potom se 1991. zaposlio u Hini. Vratio se u Varaždin na lokalnu VTV televiziju, čiji postaje suvlasnik. Počinje raditi u varaždinskom dopisništvu HTV-a, pa ga lokalci prozivaju zbog sukoba interesa.  Kako je kasnije svjedočio novinarima, život mu je u to doba bio idealan- imao je tvrtku, kuću, vikendicu, brod. A onda mu je Ivo Sanader 2003. ponudio poziciju glasnogovornika HDZ-a.  

 

8milijuna

kuna prihoda imao je Mačekov MPR čim je osnovan

"Sanaderov poziv nisam mogao odbiti", izjavo je. Odluka o povratku u Zagreb donijela mu je visoku poziciju, kasnije i unosne poslove, no koštala ga je optuženičke klupe u slučau Fimi media. Prilikom svog predstavljanja, svježi glasnogovornik HDZ-a je rekao: "Predsjednik Sanader je okupio zaista fenomenalnu ekipu koja će riješiti sve hrvatske probleme". Kako se kasnije vidjelo, dio te Sanaderove ekipe pretvorio se u kriminalnu  organizaciju, čijih je četvero članova sada osuđeno na zatvorsku kaznu. A Sanader ne samo što nije riješio hrvatske probleme, nego je stvorio nove sebi i svojim suradnicima. U pripremi za parlamentarne izbore  2003. HDZ je angažirao irskog spin doktora P. J. Maru, uz kojeg se i Maček usavršio. Na tim je izborima HDZ pobijedio, pa Sanader imenuje Mačeka glasnogovornikom Vlade.  Maček postaje i glavni medijski strateg Sanaderove vlade, sudjeluje i u kupnji nepoćudnih medija, kao što je primjerice bio zadarski Hrvatski list. HDZ pobjeđuje i na izborima 2007., ali je Maček nakon odrađene kampanje ipak otišao iz Banskih dvora. 

Klijenti pohrilil u MPR
U poduzetništvo je ponovno ušao 2008., kad sa srednjoškolskim kolegom Miroslavom Kovačićem osniva  MPR Strateško komuniciranje. Tvrtka već prve godine ima fantastičnih osam milijuna kuna prihoda, a dogodine čak deset milijuna. Klijenti su hrlili u novu agenciju- kako navodi Tportal, Mačeku su prešli Hidroelektra niskogradnje, Podravka, TDR, M-san, tvrtke Danka Končara, Gorana Štroka, Muje Selimovića. Narednih godina, Sukladno promjeni političke klime, prihodi MPR-a počinju opadati. Mediji Mačeka povezuju i s jednom još uspješnijom marketinškom tvrtkom- Massolom, koji je 2009. imao preko 17 milijuna kuna prihoda, no Maček tu vezu uporno niječe.

U Varaždinu je 2008. osnovao tvrtku za strateško komuniciranje-Promotor, a nakon par mjeseci u Varaždinu osniva i tvrtku Mediana. Kao uspješni poduzetnik mirno je živio sve do prosinca 2011., kad USKOK podiže optužnicu za slučaj Fimi media. Ratko Maček priznao je sudjelovanje u određenim radnjama, ali je cijelo vrijeme negirao počinjenje bilo kakvog kaznenog djela.Nismo uspjeli doznati kakvi su mu planovi nakon što je samo uvjetno osuđen za sudjelovanje u aferi Fimi media. U tvrtki MPR Strateško komuniciranje telefon je isključen, a mejlovi se vraćaju. Nakon karijere novinara, glasnogovornika, spin doktora i marketinškog stručnjaka, čini se da za sada nema novih ideja- preuzeo je tvrtku Plava jabuka, registriranu za savjetovanje, promidžbu, izdavaštvo te za djelatnost radija i televizije. 

Ratko Maček CV

  • 1967. rođen u zagorskoj Kamernici 
  • 1991. zaposlio se kao novinar u Hini, potom prelazi na tv 
  • 2003. menovan glasnogovornikom HDZ-a 
  • 2004. nakon pobjede HDZ-a postaje glasnogovornik Vlade  
  • 2008. odlazi iz Vlade, osniva MPR Strateško komuniciranje 
  • 2011. USKOK podiže optužnicu u aferi Fimi media
  • 2014. Maček osuđen na uvjetnu kaznu

Komentirajte prvi

New Report

Close