Odlaskom Stipe Mesića Žužić ostao na brisanom prostoru

Autor: Saša Paparella (VLM) , 03. siječanj 2014. u 17:06
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Imovinu je stekao na sumnjiv način, svojim radnicima brani sindikalno organiziranje, pijan se tuče po seoskim birtijama.

Nakon što je godinama tolerirala izvrdavanje zakona od strane velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, država je odlučila stati mu na put. Ovih je dana uhićen, određen  je jednomjesečni istražni zatvor, a sve zbog navodne zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno nezakonitog stjecanja nekretnina vrijednih 373 milijuna kuna i neplaćenih 40 milijuna kuna poreza.

Žužić se od samog početka svoje karijere svrstao u najgoru skupinu hrvatskih tajkuna- bahati tip koji je do imovine došao otkupljujući podcijenjene tvrtke u stečaju, novinarima ne odgovara na telefonske pozive, ne poštuje zakone, a sindikati ga drže jednim od najgorih poslodavaca. Kad zatreba, Žužić potegne političku vezu, najčešće onu sa prijateljem Stipom Mesićem. Upravo preko stranica Poslovnog dnevnika, Ante Daniel Šimac iz Velike Gorice  je 2012. optužio bivšeg predsjednika RH da je "svojim utjecajem sredio izbacivanje Žužićeva imena iz optužnice za aferu Bankomat, iako je njegova tvrtka Poljoprivredna stanica u svibnju 2008. od HPB-a nelegalno dobila iznimno povoljan kredit od 11 milijuna kuna".

O Željku Žužiću se počelo kritički pisati nakon tragične prometne nesreće koju je 2007. pijan izazvao njegov sin Hrvoje. Sve dotad Žužić senior uspio je ostati anoniman, iako ga je Nacional davnih dana uvrstio među 20 najbogatijih Hrvata. Karijeru je počeo dosta skromno, kao vozač kamiona i turopoljski trgovac drvima. Potom je preuzeo jednu pilanu, a onda kreće nagli procvat- kupuje nekoliko tvrtki u stečaju, među kojima i Šavrić u zagrebačkom Jankomiru. Na mjestu propale tvornice namještaja gradi velebni prodajni centar Solidum Žužić. Sve potom, tajkunska je rutina: automobil visoke klase, pa helikopter vrijedan pola milijuna eura, komitentski odnos s Hypo Alpe-Adria bankom, diploma Fakulteta prometnih znanosti.Dok su drugi poduzetnici radili na svojim manirima Žužić- čijih je pet najuspješnijih tvrtki (Solidum- Žužić, TC Solidum, Poljoprivredna stanica, Velkom, Delta) 2012. uprihodilo 124 milijuna kuna- ponašanjem nije uspio pratiti vlastiti poslovni uspjeh. Pijan je vozio i tukao se po seoskim birtijama. U urede državne uprave ulazio je uz pitanje "znaš li ti tko sam ja?".

Predstavljajući se kao "Mesićev prijatelj", prije par godina prijetio je otkazima policajcima koji su ga, nakon dojave da čašama gađa konobaricu, priveli u jednom kafiću u Glini. Žužić je Mesićevu predsjedničku kampanju na izborima 2004. podupro sa 450.000 kuna. Predsjednik je od svog sponzora i prijatelja, protiv kojeg su navodno podignuti deseci prekršajnih prijava, kupio vinograd u okolici Zaprešića, a pojavio se i na otvorenju prodajnog centra Solidum Žužić, za koji se tek naknadno ustanovilo da nema građevinsku dozvolu. Solidum je nastao na ostatcima tvornice namještaja Šavrić- nju je Žužić kupio od stečajnog upravitelja Marinka Paića. Za Šavrić je bio zainteresiran i Mercator, Slovenci su navodno ponudili 16 milijuna maraka, ali taj je natječaj propao, da bi se na sljedećem pojavio Žužić i dobio tvrtku za manje od devet milijuna maraka…

Žužić je bio u poslovnoj vezi i s Mesićevim zetom Renatom Obranovićem, vlasnikom tvrtke Mellita. Kad je Mellita kupovala Pčelarsku centralu, kredit je dala sveprisutna Hypo banka, a 1,5 milijuna maraka jamstva – Željko Žužić. Pragmatični tajkun bio je u prisnim odnosima i s negdašnjim sisačkim županom, HDZ-ovcem Đurom Brodarcem, koji je umro u zatvoru kao osumnjičenik za ratne zločine. Mediji su Žužiću isprva laskali kao "hrvatskom kralju parketa". Prvi ga je javno napao gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula, izrekavši sumnju u legalnost Žužićeve kupnje komunalne tvrtke Velkom iz 2005.

Inače, Velkom je jedino privatizirano komunalno poduzeće u Hrvatskoj. Kroz Velkom se Žužić dokopao eksploatacijskog polja na Novom Čiču, s kojim je postao glavni opskrbljivač šljunka za  autocestu Zagreb- Sisak."Triput mu je u šljunčaru dolazila inspekcija, obustavili su to nekontrolirano vađenje šljunka, no Žužić i dalje radi, iako mu je oduzeta dozvola za rudarenje. Rauba se i izvan granica eksploatacijskog polja. Prema Žužiću pravna država nije djelovala ni u kojem segmentu", rekla nam je 2007. Vesna Fabijančić-Križanić, članica Poglavarstva Velike Gorice. U međuvremenu, Mesić je otišao s funkcije pa je i pravna država odlučila djelovati. 

Željko Žužić – CV

  • 1958. – rođen u Lukinić Brdu
  • 1990. – osnovao Solidum, otvara prvi pogon za preradu drva
  • 1995. – diploma Fakulteta prometnih znanosti
  • 2000. – za 8,8 milijuna maraka kupuje tvornicu namještaja Šavrić
  • 2004. – dao 450.000 kuna izbornom stožeru Stjepana Mesića, koji je nazočio otvorenju prodajnog centra Solidum Žužić
  • 2005. – kupuje velikogoričku komunalnu tvrtku Velkom 
  • 2006. – glavni opskrbljivač šljunka  za autocestu Zagreb – Sisak 
  • 2013. – uhićen zbog neplaćanja poreza i nezakonitog stjecanja nekretnina vrijednih 373 milijuna kuna

Komentari (8)
Pogledajte sve


ma to se ni u bivšoj državi ni je smatralo fakultetom,a onda je sa nezavisnošću došlo do totalne inflacije diploma.

uglavnom se slazem ali imam dodira sa sirkim slojem “intlektualaca” iz ekonomije, medicine, prava, filozofski … kao da tu nema kupnje i niske razine … ma jednakih “mentalista” kao i svugdje??

Samo prometni je bio za sirotinju (vjerojatno je najmanje kostao) i zato se je to najvise eksploatiralo, tako da osim tehnickih fakulteta (ne veleucilista jer je i to kupovina diploma), PMF-a i jos nekih koji nisu “atraktivni” svi ostali su bili po nacelu:
TU ME CIJENE, TU KUPUJEM

Ovakvih likova u HRV ima mozes ih lopatama bacati. Nije bitno koja je vlast sistem je isti. Shema 1.

ma to se ni u bivšoj državi ni je smatralo fakultetom,a onda je sa nezavisnošću došlo do totalne inflacije diploma.

Pola državnog vrha,generala,lokalnih moćnika i.poduzetnika je završilo “fakultet prometnih znanosti”…svi znaju a nikom sumnjivo

New Report

Close