Kuhare se konačno shvaća ozbiljnije, a plaća od 15 tisuća kuna više nije rijetkost

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2017. u 08:00
Foto: foto press

Ovih dana užarene su ‘liniji’ portala Gastroposao, u čijoj bazi je trenutno oko 600 posloprimaca i stotinjak poslodavaca za znatno više objekata.

Kriza kadrova u turizmu jedinstvena je šansa da se, pa makar silom prilika, otkriju sve slabe točke sustava školovanja i kadroviranja kuhara, zanimanja koje bi uskoro i u Hrvatskoj moglo od zanemarenog postati elitno, kao u drugim turističkim i gastro destinacijama. Da se radi o poslu koji se radi s ljubavlju i strašću, s brojnim mogućnostima napredovanja, doznali smo od naših sugovornika na terenu koji su nam otkrili očekivanja današnjih poslodavaca i zaposlenika, uz vlastita iskustva kuhara i kuharica iz vrhunskih hrvatskih restorana i hotela.

Ovih dana užarene su ‘liniji’ portala Gastroposao, u čijoj bazi je trenutno oko 600 posloprimaca i stotinjak poslodavaca za znatno više objekata. Na portalu ističu kako se od drugih portala na tržištu rada razlikuju jer uvažavaju posebnosti rada u ugostiteljstvu.

Tako se u životopisima umjesto općenitog ‘znanja rada na računalu’ traži poznavanje rada na kasama i normativima, a uz posjedovanje vozačke dozvole bitno je mogu li radnici voziti dostavna vozila ili mopede.

 

Zoran Šimunić – Gastronomad

Zbog iseljavanja imamo krizu kadrova, ali je s jedne strane to dobro jer će vani puno toga naučiti

Bolji uvjeti rada

U sklopu projekta stoga se posebna pažnja posvećuje izradi kvalitetnih životopisa, kao i podizanju svjesnosti koliko je važna prava prezentacija prema poslodavcima.

 

Dario Hreljac šef kuhinje hotela Jadran

Prije samog upisa u srednju školu sam odradio dva mjeseca u kuhinji i odlučio da je to ono što bio volio raditi u životu

“Posloprimcima je naravno važna plaća, ali i uvjeti rada, zbog čega mnogi odlaze u inozemstvo, gdje ih doduše čekaju bolje plaće, ali uz teške uvjete rada. Mnogi od njih već su se počeli vraćati, a toga će biti sve više. Iako je zbog iseljavanja trenutno u Hrvatskoj kriza kadrova, s jedne strane dobro je da su mnogi radnici bili u inozemstvu gdje su mnogo toga i naučili”, kaže tajnik Gastronomada Zoran Šimunić.

Smještaj radnika također je među važnijim kriterijima koji se gledaju kod poslodavaca, a i poslodavci su toga svjesni i svojim radnicima sve više nude smještaj u apartmanima, s televizorom i internetom,” ističu na portalu Gastroposao. “S druge strane, poslodavci moraju biti svjesni da njihovi oglasi moraju biti zanimljivi posloprimcima, da moraju biti pisani jezikom koji kuhari i konobari razumiju, ali i moraju poznavati moderne kanale komunikacije.

 

Merisa Hodžić kuharica u Valamar Isabella Resortu

Rad u Valamaru i stipendija koja mi je omogućena, zasigurno su poticaj mojoj budućoj karijeri

Tako je e-mail prošlost, mladi danas komuniciraju putem mobilnih aplikacija, a i kod jednih i kod drugih prisutan je podjednako problem slabog poznavanja upotrebe tehnologija”, pojašnjava Šimunić.

U bazi portala Gastroposao niz je oglasa za kuhare u hotelima i restoranima u kojima se nudi početna plaća i do 15 tisuća kuna, sezonsko ili stalno zapošljavanje, smještaj i svi obroci, edukacija, mogućnost napredovanja. U bazi portala pronašli smo i oglas obiteljskog Hotela Borovnik iz Tisnog na Murteru, koji već dulje vrijeme traži kuhare, uključujući i šefa kuhinje. Radi se o obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice koji je otvoren cijele godine, a u ovu sezonu ulaze s novim wellnessom. Iako u oglasu navode plaću do 10 tisuća kuna, vlasnici tog obiteljskog hotela tvrde da je plaća stvar dogovora.

“Tražimo pouzdane i zainteresirane kuhare koji će kod nas imati siguran posao i plaću, a nama bi bilo najdraže da kod nas dočeka mirovinu.

Zbog toga, kad nam dođu na razgovor, kandidate pitamo kakvu plaću očekuju za svoj rad, jer znamo da dobrog kuhara nije lako naći”, pojašnjava vlasnik hotela Dane Slamić, koji je u ovaj turistički objekt uključio mnoge članove obitelji. Njegov sin Davor Slamić tako nam otkriva da, unatoč dobrim uvjetima za zapošljavanje, još uvijek nisu uspjeli pronaći kuhare za ovu sezonu.

Potraga za kuharima

Kako imaju i restoran u Njemačkoj, razmišljali su i o angažiranju kuhara iz Njemačke u Tisnom, ili će angažirati još mlađih članova obitelji.

“Za sezonu će nam trebati ukupno oko 35 ljudi, znači tražimo ih osam, većinom kuhara kojima nudimo odlične uvjete, uz smještaj u objektu odmah do hotela”, kaže Davor Slamić koji očekuje da će se kuhari početi vraćati iz inozemstva kad uvide da se tamo jako puno radi, ne uvijek uz dobre uvjete i plaću, koju mogu dobiti i u Hrvatskoj.

O odlasku u inozemstvo za sad ozbiljno ne razmišljaju kuhari iz vodećih hrvatskih hotela s kojima smo razgovarali. U kuharstvo su ušli iz ljubavi, mnogi značajno napredovali i vesele se ostatku karijere, a nadaju se da će se ovo zanimanje u Hrvatskoj početi ozbiljnije shvaćati, uključujući i formalno školovanje koje ima mnogo mjesta za napredak. Tridesetogodišnjak Dario Hreljac iz Crikvenice završio je za kuhara i radi na mjestu šefa kuhinje u crikveničkom Jadranu, gdje radi od srednje škole.

“Kroz cijeli život sam pokazivao interes za kuhanje i rad s hranom. Prije samog upisa u srednju školu sam odradio dva mjeseca u kuhinji i odlučio da je to ono što bio volio raditi u životu. Osnove i prva iskustva sam stekao u školi i praksi, a daljnje edukacije vezane za pojedine segmente poslovanja mi je omogućila tvrtka”, kaže Hreljac.

Tereza Ervatić, 28-godišnjakinja iz Požege kuharica je u hotelu Laguna Parentium u Poreču. Završila je trogodišnju srednju školu za kuharice, nakon čega i tri godine stručnog studija gastronomije i restoraterstva Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. “Volim posao kuharice, oduvijek me zanimalo kuhanje, radila sam u jednom hotelu u Opatiji, ali sam htjela nova iskustva i mogućnost napredovanja, što sam u Plavoj laguni i dobila. Nakon što sam poslala molbu, primljena sam na posao i sada odrađujem već treću sezonu”, ispričala nam je Tereza koja trenutno ima ugovor za stalnog sezonca, a nada se i daljnjem napredovanju u struci. Inače je smještena u personalnom domu, što joj je važno jer je iz Požege. Smještena je u apartmanima Astra, sama je u sobi, a kuhinju i kupaonicu dijeli s još dvije kolegice koje u istom hotelu rade kao konobarice. Inače, Plava laguna u 2017. će uložiti 3,1 milijun kuna u personalni smještaj gdje, uz obnovu postojećih kapaciteta, ulaže i u stotinjak novih soba koje će biti na raspolaganju za smještaj sezonskih radnika. U dvije zgrade personalnog doma smještenog kraj hotela Laguna Albatros radi se prenamjena četverokrevetnih u dvokrevetne sobe s kupaonicom. Dodatno, ulaže se i u 31 novu mobilnu kućicu. U Istraturistu je prošle godine uloženo 700.000 kuna u poboljšanje kvalitete smještaja sezonskih radnika, a ove godine će uložiti još 3,5 milijuna kuna u novih 300 kreveta namijenjenim sezonskim radnicima.

Mogućnost napredovanja

Također uvode novu standardizaciju personalnog smještaja, smještaj u sobama s maksimalno 2 kreveta, kupaonicom i ostalom standardnom opremom u koju je uključen Wi-Fi i slično. Kuharica Merisa Hodžić najmlađa je naša sugovornica, a u Valamar Isabella Resortu je počela raditi kao stipendist nakon posjeta Valamara njenoj školi Antona Štifanića iz Poreča. “Za zanimanje kuhara sam se vrlo lako odlučila promatrajući majku koja je vješto doma pripremala jela te me to dodatno motiviralo za upravo ovo usmjerenje u školovanju.

Zanimanje u ugostiteljstvu vidim kao svoje usmjerenje i dalje, a rad u Valamaru i stipendija koja mi je omogućena, zasigurno su poticaj mojoj budućoj karijeri. Svakako bih voljela ostati raditi u Valamaru jer smatram da ovdje imam brojne mogućnosti napredovanja”, kaže Merisa.

Gledajući oca šefa kuhinje, na taj posao odlučio se i Melkior Bašić, 32-godišnjak iz Zagreba koji radi kao Executive Chef hotela Alhambra na Lošinju.

“Moj otac Silvio Belužić bio je šef kuhinje. Gledajući njega svidjelo mi se što je radio. Malo po malo, kuhanje mi je postalo strast. Bila je to moja konačna odluka, i da mogu sve bih ponovio”, kaže Melkior, koji je u ovom poslu od svoje 19. godine.

“U 13 godina iskustva u Kreativnoj kuhinji d.o.o. sam radio u 96 kuhinja u hrvatskoj i inozemstvu, gdje sam učio, zatim i postavljao standarde, a u nekima bio i chef. Većina kuhinja je bilo u hotelima 5* i 4*, a ostale u a la cart restoranima, od fine dininga do snack barova. Od školovanja u inozemstvu bi izdvojio visoki institut za kulinarstvo Etoile (Sottomarina, Venezia), Las Vegas (najbolji buffeti na svijetu) i Bordeaux (fine dining restaurants)”, nabraja Melikor, koji smatra da bi u školske programe trebalo ubaciti znatno više prakse, a buduće kuhare voditi u visokorangirane kuhinje, kako bi motivacija svakim danom bila sve veća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska, drzava gdje kuhar vrijedi više od Doktora, Profesora, Učitelja, Gradonačelnika…. o tako dalje….

New Report

Close