HDZ-ov ‘ministar turizma’ bivši je direktor firme ‘SDP-ovca’ Štroka

Autor: Saša Paparella , 21. kolovoz 2014. u 22:01
Gari Cappelli/Željko Lukunić/PIXSELL

Brigu o turizmu u HDZ-u vodi gradonačelnik Malog Lošinja, koji iza sebe također ima poduzetničko, menadžersko, saborsko i diplomatsko iskustvo.

Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, koji je ujedno i HDZ-ov ministar turizma u sjeni, ovaj je tjedan oštro prozvao vladu RH. Tvrdi da će se, zbog uvođenja PDV-a stranim autobuserima, 2015. izgubiti do četiri milijuna noćenja i do 400 milijuna eura turističkog prihoda.

Prozvao je i Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ), a na čijem je računu, kako tvrdi, "ostalo nepotrošenih stotinu milijuna kuna od marketinga, čime smo mogli dobiti još barem pet posto gostiju".Kvarnerski HDZ-ovac američkog osmjeha gradonačelnik je Malog Lošinja već deset godina, još otkako je u svibnju 2005.pobijedio svog prethodnika Dragana Baliju iz Primorsko goranske stranke. Na Lošinju je dosta živo, lani su Rusi kupili hotelsku tvrtku Jadranka, a nakon što im je gradska vlast prodala niz parcela u uvali Čikat najavili su i investiciju vrijednu 200 milijuna eura. Ovo je Cappelliju već treći mandat. Zadnja dva je, kao nositelj koalicijske liste u kojem mu je glavni partner HSS, izborio već u prvom krugu, iako je na lanjske lokalne izbore u Malom Lošinju izašlo čak 11 stranačkih i koalicijskih lista.

Pred zadnje je izbore Cappelli najavio čak 42 projekta, od kojih su neki dosta ambiciozni. Najavljuje tako otvaranje Veleučilišta u Malom Lošinju, usko vezanog uz turizam, pa uvođenje izravnih brodskih linija prema okolnim, manjim otocima- Grad Mali Lošinj obuhvaća, uz južni dio Cresa i Lošinj, otoke Susak, Unije, Ilovik, Male i Vele Srakane. Cappeli njavljuje i projekt 'wi-fi arhipelag', kao i uklanjanje azbestnih krovova. Neke je ideje već realizirao- lani je otvorio 13 milijuna kuna vrijedan vodovod na Iloviku, otoku sa 80-ak stanovnika. Gari Cappelli ima podjednako uspješnu i poslovnu i političku karijeru, koje se već 20 godina isprepliću. Nakon što je na Pomorskom fakultetu u Rijeci postao inženjer pomorskog prometa, registar trgovačkog suda prvi put ga bilježi 1996., kada postaje direktor zagrebačke tvrtke Tango corporation.

 

10godina

Cappelli vodi grad Mali Lošinj

Tamo je ostao do 1998., a naslijedila ga je Sanja Krog, menadžerica iz poslovnog kruga oko Miroslava Kutle, s kojom  tvrtka kasnije odlazi u stečaj. Od 1998. do 2004., bio je direktor vlastite tvrtke Capelli tourist agency iz Malog Lošinja. Pomalo neobično za jednog HDZ- ovca, 2004. postaje član uprave Jadranskih luksuznih hotela, tvrtke u vlasništvu Gorana Štroka, hotelijera  bliskog SDP-u. Cappellijeva menadžerska karijera prestaje već 2005., kada je po prvi puta izabran za gradonačelnika Malog Lošinja. Politiku nikad nije zapustio, još otkako se početkom 90-tih pridružio HDZ-u. Sljedeći je korak učinio 1997., kada ulazi u gradsko vijeće Malog Lošinja. Nakon toga odlazi u MVP, a 1999. postaje konzul RH u Trstu. Za predsjednika primorsko-goranskog HDZ izabran je 2007. Iste su godine održani parlamentarni izbori. U osmoj, SDP-u sklonoj izbornoj jedinici HDZ-ova lista koju tada nosi Ivo Sanader osvaja tri mandata, pa Cappelli ulazi u Sabor.

Ubrzo je nagomilao funkcije: postaje potpredsjednik odbora za turizam, član odbora za pomorstvo, promet i veze, ulazi u NO Jadrolinije… Ušao je i u Otočno vijeće, kojem je i danas član. Nakon što je Sanader napustio HDZ-a i Cappelli odlazi s mjesta predsjednika županijskog odbora stranke. Razlog- netko je tajno snimio što govori na sastancima tog odbora, a snimku je  dostavio novoj predsjednici stranke, Jadranki Kosor. Nakon smjene, na balkonu riječkog HDZ-a osvanuo je transparent "svi smo mi Gari Cappelli".Ako mu je tada i trebala podrška, danas više nije potrebna. U novom, Karamarkovom HDZ-u Cappelli dobro kotira, pa bude li sreće na izborima, možda kao ministar turizma izađe iz sjene. 

Biografija

  • 1961. rođen u Malom Lošinju 
  • 1998. otvorio turističku agenciju
  • 1999. postaje konzul RH u Trstu 
  • 2004. ulazi u upravu Jadranskih luksuznih servisa Gorana Štroka 
  • 2005. izabran za gradonačelnika Malog Lošinja 
  • 2008. ulazak u Sabor na listi Ive Sanadera 
  • 2011. Jadranka Kosor ga smjenjuje s mjesta predsjednika HDZ-a Primorsko- goranske županije

Komentirajte prvi

New Report

Close