Dobitna kombinacija menadžera i poslovnih savjetnika

Autor: Eleonora Dukovac , 08. svibanj 2006. u 06:30

U menadžersku praksu sve češće ulazi testiranje novih planova i ideja uz pomoć poslovnih savjetnika koji objektivno i neovisno ocjenjuju poduzeće i okružje u kojem posluje, pronalaze najprikladnija rješenja

Prodaja, pozicija na tržištu i profiti su se snizili, povećan je pritisak na novčani tijek. Valja pronaći slabe karike i ispraviti pogreške. Reaktivni menadžment uključuje se u rješavanje težih korektivnih problema i u pomoć poziva – poslovnog savjetnika. U poslovnim zaokretima, pri donošenju težih odluka, i u Hrvatskoj poslovni savjetnici sve više dobivaju na važnosti. Menadžerima usredotočenim na upravljanje svakodnevnim poslovanjem, nije jednostavno uvesti promjene koje poslovno savjetovanje omogućuje. A u visokokonkurentnom okružju tvrtke se neprestano moraju razvijati i mijenjati. Savjet neovisnog poslovnog savjetnika od velike je vrijednosti i zbog prilagodbe hrvatskoga gospodarstva europskim standardima u čemu ovi stručnjaci postaju facilitatori.Ova profesionalna usluga menadžerima općenito pomaže analizirati i dijagnosticirati probleme i stanja, a tako i razviti rješenja i implementirati promjene u organizacijama. Poslovni savjetnici objektivno i neovisno ocjenjuju poduzeće i okružje u kojem posluje i tako pronalaze najprikladnije pristupe, metodologije i rješenja. Ujedno upoznaju menadžere s najboljim praksama u vođenju poslovanja poduzeća prenoseći im djelotvorne primjere iz prakse i pozitivna iskustva drugih menadžera.

“Poslovne savjetnike najdjelotvornije je koristiti kada organizacija treba planirati i dobiti pomoć u uvođenju promjena i to ne samo u gospodarskom, već i državnom sektoru. Rješenje specifičnog problema ne mora biti isključiv razlog za poziv poslovnog savjetnika. Klijenti mogu dobiti i pristup specijaliziranim znanjima i najboljim gospodarskim praksama jer poslovni savjetnici imaju znanje i vještine koje poduzeću pomaže iskoristiti nove poslovne prilike. Primjerice, postoje menadžeri kojima je stalna praksa angažman poslovnih savjetnika za testiranje novih planova i ideja. Menadžerima se pomaže u provedbi promjena kako bi ostvarili svoju viziju i postigli postavljene ciljeve”, kaže Antonija Mršić, stručna suradnica Udruge poslovnih savjetnika (UPS-AMC) i ističe kako je velika vrijednost dobiti mišljenje nepristranog i stručnog vanjskog promatrača. Naime, poslovni savjetnik situaciju sagledava s neovisnog stajališta i tako može biti objektivan u situacijama u kojima to netko iz organizacije nikada ne bi mogao. A. Mršić napominje i kako je prednost i u tome što klijent može profitirati od stručnosti i usluga poslovnih savjetnika a da pritom ne mora na platnu listu dodati stalnog zaposlenika. Pri izradi novih proizvoda i strategija uspješne se korporacije često obraćaju poslovnim savjetnicima. Pomažu im stvoriti viziju i pristup razvoju novih područja poslovanja, novih usluga, testiranju novih načina motivacije zaposlenika, predlažu nove načine plasiranja proizvoda na tržište… Poslovni savjetnici često pomažu i u rješavanju funkcionalnih problema kao što su financijski menadžment, organizacija proizvodnje, prodaja i marketing, distribucija, upravljanje i razvoj ljudskih potencijala. Među ostalim, korisne savjete daju i kad su u pitanju sustavi nagrađivanja, korporativna strategija i planiranje, upravljanje projektima, skladištima ili međunarodni poslovni pothvati.

Certifikati jamče kvalitetu i stručnost
U Hrvatskoj postoje međunarodno certificirani poslovni savjetnici. Udruga poslovnih savjetnika ekskluzivni je nositelj prava na certifikat CMC (Certified Management Consultant) koji jamči kvalitetu i stručnost po kriterijima kvalifikacija, isustva, sposobnosti, poštivanja etičkoga kodeksa i samostalnosti u poslovanju. Priznat je u više od 40 zemalja svijeta, primjerice, SAD-u, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Kanadi, Austriji… Kao priznanje najviše razine profesionalizma, do sada ga je steklo 10 članova ove Udruge. A. Mršić najavljuje kako je u tijeku izrada hrvatske varijante treninga za dobivanje ovoga certifikata koji treba početi u lipnju, u suradnji sa svojim mentorima u CMC certifikaciji – Institute for Management Consultansts and Information Tehnology Experts iz Austrije. Udruga poslovnih savjetnika dobiva i ekskluzivno pravo na polaganje toga ispita.

Tko su poslovni savjetnici?
Poslovni savjetnici su profesionalci koji donose specijalizirano znanje i set vještina i obično imaju formalno obrazovanje relevantno za područje savjetovanja kojim se bave. Primjerice, poslovni savjetnik za drvoprerađivačku industriju može imati diplomu inženjera šumarstva ili diplomu menadžera, uz nekoliko godina radnog iskustva u tom industrijskom sektoru. Ujedno i trajno obrazovanje iz toga područja potvrđeno i međunarodno priznatim certifikatima. Među ostalim, djelotvoran poslovni savjetnik treba imati izvrsne vještine intervjuiranja i pismenog izražavanja, sjajan je slušač i pronicav kad je riječ o kulturi poduzeća klijenta kojega vješto uključuje u analizu i proces reforme. Uz, to posjeduje sveobuhvatno znanje o dinamici i smjeru razvoja određenog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close