Znate li kako u Hrvatskoj izgraditi VE?

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2013. u 11:51
Croenergo.eu

U Hrvatskoj je sustav poticaja za proizvodnju električne energije iz OIE prvi put uveden 2007. godine, a prvu cjelovitiju izmjenu doživio je 2012.

U Hrvatskoj je sustav poticaja za proizvodnju električne energije iz OIE prvi put uveden 2007. godine, a prvu cjelovitiju izmjenu doživio je 2012. godine.

Među projektima OIE, slično kao i u drugim zemljama Europe, u Hrvatskoj je najveći interes za razvoj VE i sunčanih elektrana. Stoga smo odlučili na primjeru vjetroelektrane od preko 30 MW el, koja treba biti izgrađena na lokaciji predviđenoj dokumentima prostornog planiranja za izgradnju energetskog objekta, na pojednostavljen način prikazati put koji je sukladno trenutno važećim propisima potrebno prijeći do komercijalnog puštanja u rad VE. 

Ipak, treba imati na umu da je ovo generalan pregled koji ne sadrži sve relevantne propise koji se primjenjuju na izgradnju VE, niti može uzeti u obzir specifičnosti koje su svakako prisutne kod svakog pojedinog projekta.

Među novostima koje su prošlogodišnje izmjene regulative dovele vezano za izgradnju VE, svakako treba izdvojiti ukidanje prethodnog energetskog odobrenja za izgradnju, javlja Ivana Dominković Cecelja, dipl.iur. te napominje kako se time prvi ključni moment navedenom promjenom regulative pomaknuo s ishođenja lokacijske dozvole na trenutak ishođenja energetskog odobrenja za izgradnju.

Ovaj moment je kod VE možda važniji nego kod ostalih projekata OIE zbog mogućeg preklapanja šireg prostora vjetroelektrane, dakle sukladno novim propisima tek od ishođenja energetskog odobrenja određena lokacija zajamčena je za razvoj određenog projekta VE (ranije je to bila od trenutka prethodnog energetskog odobrenja za izgradnju koje je bilo prvi formalni korak u razvoju VE). 

Cijeli tekst dostupan je u četvrtom broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku http://issuu.com/energomedia/docs/net-vol04 . Također cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka http://www.croenergo.eu/NACIONALNI-ENERGETSKI-TJEDNIK-4-14348.aspx .

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentirajte prvi

New Report

Close