Želimo s vama na treća tržišta

Autor: Danijela Jozić,VLM , 18. travanj 2012. u 22:00

Miloš Bugarin, predsjednik Privredne komore Srbije o tome kako Hrvati mogu pomoći srpskim tvrtkama i Srbi hrvatskim ulagačima u širenju

Privredna komora Srbije (PKS) otvorila je u srijedu napokon svoje predstavništvo u Zagrebu. Prvi čovjek PKS-a Miloš Bugarin u razgovoru za Poslovni dnevnik priznaje da se s uredom kasni i da ga je “možda trebalo otvoriti i ranije”. “Ali i sad je dobar trenutak. Politički odnosi između Srbije i Hrvatske su u uzlaznoj liniji i treba ih pratiti i dobar ekonomski trend. Znate da je vanjskotrgovnska razmjena u 2011. godini između dviju država značajno povećana u odnosu na 2010. i iznosila je više od 933 milijuna dolara. Trenutak je sigurno bolji nego ranijih godina”, kaže Bugarin.

Koji su vam prvi konkretni planovi? Koji su sektori interesantni srpskim gospodarstvenicima?
U ukupnoj ekonomskoj suradnji između dviju država 95 posto se odnosi na klasičnu trgovinu. Inače, od ukupnog srbijanskog izvoza 27 posto se odnosi na metalnu industriju, zatim prehrambenu te proizvode od ambalaže… Ono za što smo posebno zainteresirani je zajednički nastup na trećim tržištima i to u sektoru agro-biznisa, građevine te industrije građevinskog materijala. Hrvatska iduće godine postaje članica Europske Unije dok Srbija treba dobiti početak datuma pregovora, tako da trebamo određenu podršku primjerice za certificiranja robe i jako nam je važno da nam predstavništvo da određene sugestije. Naravno da i mi želimo pomoći hrvatskim tvrtkama vezano za rusko i druga tržišta.

Kako ocjenjujete dosadašnja ulaganja srpskih ulagača u Hrvatskoj?
Ne bih dao prolaznu ocjenu. Jednostavno zato što je zabilježen jako mali broj investicija i jer nije bilo politički odrađene pripreme i podrške za ta ulaganja. Ali nadamo se da je to vrijeme iza nas.

Kako ćete to ispraviti?
To je pitanje za političare. Želim vjerovati u dobre namjere političara, tako su uostalom i bili obećali lani na zagrebačkom forumu. Kad imate političku stabilnost, onda i poduzetnici mogu napraviti dobar posao.

Agrokor je sa uloženih pola milijarde eura u Srbiji te sa najavljenih još sto milijuna najveći hrvatski ulagač na vašem tržištu. Kako je on uspio u Srbiji?
Agrokor je prije svega izabrao dobre kompanije. Prepoznao je potencijal prehrambenog sektora kao i koji su najbolji srpski brendovi. S druge strane, Agrokor nije imao nikakvih političkih problema od strane službene politike, štoviše imao je njihovu potporu. Niti jedna inozemna kompanija u Srbiji nema drugačiji tretman od domaćih. Očekujemo da tako bude i sa srpskim tvrtkama u Hrvatskoj. Ne očekujemo ni više, ni manje. Mislim da to nije previše.

‘Krema za povijesni trenutak’

Gužva na otvaranju ureda
Prilična gužva vladala je na otvaranju ureda PKS-a. Uz čelnike PKS-a i direktora njezinog zagrebačkog ureda Drenislava Žekića, koji je događaj ocijenio ‘povijesnim, otvorenju je nazočio Nadan Vidošević, predsjednik HGK, Ivan Ergović, predsjenik HUP-a, Damir Kuštrak, član Uprave Agrokora. Na otvaranje je stigao i veliki broj novinara iz Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close