Želi li u Podravku, Unilever mora dati više od drugih

Autor: Jadranka Dozan , 10. srpanj 2011. u 22:00

Osim Unilevera očekuje se interes većih stranih fondova, dok su hrvatski mirovinski fondovi načelno zainteresirani samo za dio ponuđenog paketa dionica

Nekoliko mjeseci od prvih najava paket od 10,6 posto dionica Podravke napokon je javno ponuđen na prodaju, a za odluku o sudjelovanju investitori imaju tjedan dana. Podnošenje ponuda, naime, slijedi početkom sljedećeg tjedna (idućeg ponedjeljka i utorka). Poziv za prikupljanje ponuda za kupnju ukupno 576.880 dionica u subotu je objavila investicijska tvrtka Interkapital vrijednosni papiri koju je nakon provedenog natječaja za taj posao angažirala OTP banka kao založni vjerovnik nad dionicama registriranim na tvrtku Fima Ami. Još prije mjesec dana Interkapital je sve zainteresirane strane, uključujući i vodstvo Podravke, upoznao s ovim planom.

Bit će to i prilika da Unilever pokaže koliko je ozbiljno zagrizao za taj udjel u Podravki. O tome se nedavno spekuliralo, no prema neslužbenim izvorima bliskim Podravci, Unileverovi apetiti prema 10-postotnom udjelu samo su dio plana da u dva koraka stekne značajniji udjel i utjecaj u koprivničkoj kompaniji. To bi moglo značiti da njegov sadašnji interes ovisi o tome može li dobiti kakva-takva obećanja o novoj privatizacijskoj rundi u razdoblju nakon izbora, što je prilično teško očekivati. No bude li zaigrao na ponuđenih 10 posto, morat će biti bolji od drugih. Interkapitalov model prodaje počiva na prikupljanju ponuda kroz svojevrsnu javnu dražbu te predviđa mogućnost davanja kupovne cijene za ponudu od minimalno 1500 dionica po kupcu/ponuditelju, pa do opcije “sve ili ništa”. U tom procesu (u inozemstvu uvriježenog naziva accelerated book building) upravo bi investitor zainteresiran za cijeli paket imao prednost u odnosu na ostale.

Njegova cijena za pobjedu ne bi morala biti i najveća, ali uvjet je da bude veća od prosječne koja bi se dobila za paket ne računajući njegovu ponudu ili kad se bez njegove ponude ne bi mogle prodati sve dionice koje se nude na prodaju. Prema trenutnim tržišnim cijenama Podravke (u petak je trgovina zaključena na 324 kune), vrijednost ponuđenog paketa je oko 190 milijuna kuna, no vrijednost operacije mogla bi biti i veća (ali i manja), ovisno o tome koji će se profil investitora na kraju javiti. Dovoljno je reći da ponuđena količina dionica odgovara volumenu koji je protrgovan na burzi u razdoblju od čak 21 mjeseca, a ilustracije radi, od početka ove godine na burzi je protrgovano 209.051 dionica, uz promet od 67 milijuna kuna. Kao kupci na javnoj dražbi mogu sudjelovati domaće i strane pravne ili fizičke osobe. Prema neslužbenim izvorima bliskim tom projektu, Unilever je već kontaktirao Interkapital u vezi s procesom prodaje, a očekuje se da će ponude dati i neki strani portfeljni investitori, ponajprije iz reda velikih fondova koji ulažu u dionice na tzv. emerging tržištima.

Od domaćih igrača računa se da bi interes za određenom količinom dionica mogli pokazati i domaći fondovi. U prvom redu pritom se misli na mirovinske fondove koji u Podravci drže gotovo 22 posto dionica i u posljednje dvije godine aktivni su dioničari – među ostalim i kroz dva mjesta u Nadzornom odboru. U njihovu slučaju dva bi aspekta mogla biti važna. Jedan se odnosi na stav Hanfe vezan uz tretman udjela koji (zajedno) drže mirovinci budući da su već sada na gotovo 22 posto tj. blizu praga od 25 posto. Kako doznajemo, regulator ih ne kani a priori proglasiti “zajedničarima” u kupnji dionica. Međutim, za odluku mirovinskih fondova možda bi u slučaju aktualnog poziva presudnije mogla utjecati njihova procjena da bi korisnije bilo svoj ulagački potencijal iskoristiti za kapitalno jačanje same Podravke kroz dokapitalizaciju.

Eventualni jači angažman u skoroj prodaji OTP-ova paketa ograničio bi im angažman u mogućem izdanju novih dionica zbog propisanih ulagačkih limita.Kako god bilo, ako proces prodaje paketa uspije, promijenit će se i sam vrh liste top 10 dioničara Podravke, budući da je upravo taj paket, registriran na Fimu Ami, danas na broju jedan. Uspješnost prodaje pak podrazumijeva da je na temelju iskazane potražnje moguća prodaja svih ponuđenih dionica, ali i u tom slučaju “založni vjerovnik (OTP) zadržava pravo odustati od prodaje”, stoji u pozivu. U Podravci cijelu tu operaciju ne žele komentirati, iako im je u interesu da se postigne što bolja cijena. S obzirom na ugovor s OTP-om (vrijednost dionice utvrđena na 450 kuna) o njoj ovisi i koliku će razliku Podravka morati nadoknaditi OTP-u, odnosno kako će se na kraju nagoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close