‘Zeleno svjetlo’ revizora za tek 10 ustanova zdravstva

Autor: Marija Brnić , 11. lipanj 2018. u 21:59
Opća bolnica Varaždin 'pala' na svim testovima

Najveći broj zamjerki odnosi se na neuredne javne nabave, te računovodstveno poslovanje.

Tek rijetke od zdravstvenih ustanova čije je poslovanje u 2016. pročešljala Državna revizija dobile su prolazne ocjene.

Analizirano je 49 od 68 zdravstvenih ustanova, a bezuvjetno mišljenje zadobilo je tek njih 10. Najveći broj zamjerki odnosi se, standardno na neuredne javne nabave, te računovodstveno poslovanje. Revizori kritiziraju da kod mnogih financijski plan nije realan i usklađen s izvorima financiranja ugovorenim s HZZO-om i iz proračunima. Zamjeraju što mnoge bolnice i dalje plan izrađuju koristeći obračunsko načelo nastanka događaja, a ne po novčanom načelu, a što državnim ustanovama nalaže Ministarstvo financija.

Neke nisu niti ustrojile računovodstvene evidencije prema izvorima financiranja i programima, pa kod nijih nije moguće pratiti namjensko korištenje novca.

Uočene su nepravilnosti s evidentiranjem novca od kliničkih ispitivanja lijekova, kao i neuredno korištenje blagajničkog poslovanja s uplatama novca od participacija, od kojih su analizirane ustanove ubrale 399 milijuna kuna.

Ukupno su u 2016. promatrane bolnice imale 11,56 milijardi kuna prihoda i primitaka, a rashodi i izdaci iznosili su 12,22 milijarde, pri čemu je je 14 ustanova bilo u plusu.

Zanimljivo je da rashodi za plaće u prosjeku čine 52% svih rashoda. Rekorder u udjelu plaća u rashodima je SUVAG (80,7%), dok najmanje učešće imaju Klinika za infektivne bolesti F. Mihaljević (37%) i KBC Zagreb (38%). Po svim analiziranim područjima negativne ocjene dobila je samo jedna, opća bolnica Varaždin.

Komentirajte prvi

New Report

Close