‘Zdravstvenom turizmu treba EU novac’

Autor: Marija Crnjak , 22. travanj 2019. u 22:01
Procjenjuje se da Hrvatska ima potencijal za ulaganja u vrijednosti od 300 
milijuna eura, Fotolia

Cilj HUZT-a je brži razvoj ovog segmenta kroz organizirano pristupanje novim tržištima.

Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma osnovano je pod vodstvom Miljenka Bure, s ciljem razvoja ovog segmenta turizma te jačanja financiranja iz europskih fondova. Kako stoji u objavi novog Udruženja HUZT, osnivači su renomirane institucije i organizacije te pojedinci koji više desetaka godina ostvaruju značajne rezultate u području zdravstva, turizma i održivog razvoja koji su do sada djelovali odvojeno kroz regionalne klastere i bez veće koordinacije i sinergije.

Iskusni kadar

Za predsjednika HUZT izabran je Miljenko Bura, osnivač tvrtke Medicinska grupa, a za prvog dopredsjednika Denis Kovačić, koji je u veljači s pozicije pomoćnika ministra zdravstva imenovan za ravnatelja Specijalne bolnice Varaždinske toplice. Bura je također bio pomoćnik bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge zadužen za medicinski turizam. Među osnivačima je i Vlasta Brozičević, osnivačica Termi Selce, a ona će se posebno posvetiti edukaciji i prenošenju svog bogatog iskustva članicama i pojedincima koji tek ulaze u područje zdravstvenog turizma. U udruženju je aktivna i Biljana Mančić, predsjednica Klastera zdravstvenog turizma Dalmacije i organizatorica sajma zdravstvenog turizma Mediteran 365.

“Već u narednim danima i mjesecima udruženje počinje s aktivnostima, posebno u pripremi projekata za sufinanciranje iz EU fondova, što je dosad u području zdravstvenog turizma bilo zanemareno, a u sljedećem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. bi trebalo postaviti kao jedan od strateških pravaca razvoja, koji može apsorbirati značajna europska sredstva i potaknuti strane investicije u tom obliku turizma visokih dodanih vrijednosti i velikih mogućnosti za zapošljavanje radne snage visokih kvalifikacija. To je ujedno način kako brže zaustaviti odljev najkvalitetnijeg zdravstvenog kadra u inozemstvo”, poručio je Bura. Cilj udruženja je brži razvoj zdravstvenog turizma RH kroz organizirano pristupanje novim tržištima te promociju ponude destinacije zdravlja i termalnih resursa na kontinentu. Također će raditi na povezivanju s proizvođačima organske hrane te pružatelja usluga smještaja te pripreme i posluživanja zdrave hrane.

“Udruženje će se zalagati i za pozicioniranje i brendiranje svojih članova na međunarodnom tržištu ujedinjenim marketinškim naporima i aktivnostima, uz suradnju sa srodnim organizacijama i institucijama koje podržavaju iste ciljeve”, kažu u Udruženju koje se planira baviti i stručnim usavršavanjem članova, organiziranjem konferencija, seminara, radionica i drugih stručnih skupova.

Udruženi su jači

Važna im je, kažu, i optimizacija poslovanja članova HUZT kroz proces objedinjene nabave, zajedničko istraživanje i razvoj te međunarodno akreditiranje i standardizaciju poslovanja članova HUZT.

Zdravstveni turizam najbrže je rastući segment turizma na globalnoj razini, sa stopama rasta od pet do 20 posto godišnje. Procjenjuje se da Hrvatska ima potencijal za ulaganja u vrijednosti od 300 milijuna eura samo u tom segmentu turizma. v

Komentirajte prvi

New Report

Close