‘Zbog želja za vlašću može stradati CO i radna mjesta’

Autor: Jadranka Dozan , 01. srpanj 2015. u 22:00
Čelnik Adrisa Ante Vlahović/M. Lukunić/PIXSELL

Kompanija oštro reagirala na saborsku inicijativu za revizijom privatizacije Croatia osiguranja, ponavljaju da su tu tvrtku kupili po ‘pravilima koja je odredila Vlada, davši najbolju ponudu u međunarodnoj konkurenciji’.

Ne sliježe se prašina koju su nedavno digle primjedbe državne revizije na proces privatizacije Croatia osiguranja u izvješću o izvršenju proračuna 2014. Taj je slučaj postao predizborna tema.

Premda su u Adris grupi odšutjeli prvi prvi val halabuke i saborsku inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva, na ovotjednu odluku Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije da se Saboru predloži da zatraži revizija privatizacije CO-a odlučili su reagirati, i to prilično oštro. Adris grupa je, kažu, prihvatila pravila koja je odredila Vlada u međunarodnom natječaju i u međunarodnoj konkurenciji dala je najbolju ponudu koja je uključivala kupnju 39% dionica, a potom i dokapitalizaciju CO-a.

To je i učinjeno i otada, kažu, čine sve kako bi CO ojačao tržišne pozicije u Hrvatskoj i regiji. No, ističu kako "ambicije onih koji su od politike i, nažalost, od domoljublja napravili vlastito zanimanje, uvijek su ispred razuma i šireg nacionalnog interesa". Dodaju kako je očito da se u želji za osvajanjem ili zadržavanjem vlasti ne biraju sredstva, kadšto i na vrlo suspektan način. "Uvijek u tom poslu stradava pamet, a u slučaju CO održivost i, moguće, radna mjesta!", upozoravaju.

Investicijski bankari mahom drže da je prvotna taktika ignoriranja adrisovcima bila bolji izbor i da se nisu trebali dati uvući u predizborne političke obračune. Državni revizori nisu baš najmjerodavnija adresa za ocjenjivanje cijene savjetnika u toj operaciji, kao ni za tržišne valuacije kompanija. Pitanje po kojem je zakonu trebalo privatizirati CO, pak, još je manje problem Adrisa.

Dvojbe

Niz pitanja

Privatizacija CO-a očito nije bez mrlja, pogotovo proceduralnih. U političkoj borbi legitimno je na njima inzistirati. No, kad se usput na to nakaleme naklapanja o pet, šest puta  većoj realnoj cijeni CO-a, to je već zona politikantstva. Premda su od 7 kandidata obvezujuće ponude na kraju dali samo Adris i PZU, ti 'procjenitelji' nisu objasnili zašto Poljaci nisu ponudili barem 30 ili 50% više od Adrisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close