Zbog divljanja ‘švicarca’ dio banaka obustavio kupoprodaje

Autor: Ana Blašković , 15. siječanj 2015. u 16:49
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Švicarski franak preko noći ponovno je postao top tema. Mogućnost i do nekoliko stotina kuna većih rata dužnika čiji su krediti valutno vezani za švicarsku valutu, ponukalo je banke da pokušaju ublažiti štetu.

Švicarski franak preko noći ponovno je postao top tema. Mogućnost i do nekoliko stotina kuna većih rata dužnika čiji su krediti valutno vezani za švicarsku valutu, ponukalo je banke da pokušaju ublažiti štetu. Neslužbenim kanalima brzo su se proširili pozivi klijentima da mjesečne obveze plate u četvrtak po još uvijek važećem tečaju od prethodnog dana, pa čak i da, ukoliko su u mogućnosti, vrate i dio glavnice. Prodajni tečaj franka u bankama u nekim bankama dosegnuo je i 8,5 kuna, dok je dio njih obustavio kupoprodaje kako bi spriječili eventualne špekulacije.

Problem franka većina je smatrala riješenim. Dok se s jedne strane čeka pravorijek Vrhovnog suda u slučaju 'Franak' oko pitanja promjenjive kamatne stope, u međuvremenu je Zakonom o potrošačkom kreditiranju kamatna stopa na stambene kredite madatorno srezana na 3,23 posto baš kako bi se ublažio udar tečaja. Najnovije divljanje tečaja i potencijalne socijalne posljedice ponovno je aktualizirale problem dužnika koji u Hrvatskoj još otplaćuju 23,7 milijardi kuna u francima, od čega su 20,5 milijardi kuna stambeni krediti.

Više pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika…

Komentirajte prvi

New Report

Close