Tečaj franka uzdrmao i najznačajnija devizna tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2015. u 14:53
Foto: Thinkstock

Tečaj švicarskog franka poskočio je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima.

Tečaj švicarskog franka poskočio je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima za 15 posto prema euru, a na sličnom dobitku bio je i prema dolaru, nakon što je švicarska središnja banka nakon tri godine ukinula minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, snažno uzdrmavši najznačajnija devizna tržišta.

U kaotičnom trgovanju izazvanom takvom neočekivanom odlukom Švicarske narodne banke (SNB), tečaj eura strmoglavio se jutros nakratko za čak gotovo 30 posto, skliznuvši na 80,52 centima. Nakon toga se donekle stabilizirao, i to na 1,02575 franaka, što znači da je euro oslabio 15 posto prema franku u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Franak je skočio i oko 25 posto prema dolaru, pa se dolarom nakratko trgovalo po 89,00 centima. U kasnijem trgovanju stabilizirao se na 87,79 centima, što znači da je franak ojačao 14 posto prema dolaru u usporedbi sa završetkom trgovine dan ranije.

Istodobno, tečaj eura znatno je oslabio i prema dolaru, skliznuvši 0,9 posto, na 1,1680 dolara.

Ukidanje minimalnog tečaja iznenadilo je u četvrtak tržišta budući da je viceguverner Jean-Pierre Danthine još u ponedjeljak kazao da će ga zadržati kao jedan od temelja monetarne politike.

"Potez je jako rizičan. Vidite po reakciji tržišta da je ekstreman", zaključuje Alessandro Bee, ekonomist Sarasina.

Švicarska središnja banka uvela je mjere obrane tečaja franka na minimalno 1,20 franaka za euro u rujnu 2011. kako bi zakočila naglo jačanje franka prema euru pod utjecajem navale ulagača koji su u vrijeme dužničke krize u eurozoni tražili sigurno utočište za kapital u švicarskoj valuti. Jaki franak nepovoljno bi utjecao na gospodarstvo pa je središnja banka intervenirala.

Još prošlog mjeseca banka je bila prisiljena poduzeti dodatne mjere kako bi obranila minimalni tečaj jer su ulagači ponovo počeli pojačano kupovati franak, zabrinuti za eurozonu i strahujući od produbljavanja krize u Rusiji. Stoga su poručili da će naplaćivati bankama držanje depozita u francima po prvi puta od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako bi zaustavila jačanje franka, u četvrtak je SNB povećala negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola postotnog boda, na 0,75 posto. Ujedno je pomaknula ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativni teritorij, između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, sa sadašnjih minus 0,75 posto i 0,25 posto.

Bliže se grčki izbori i zasjedanje ECB-a…

"Tržište je takva vijest u potpunosti iznenadila. SNB vjerojatno očekuje da će Europska središnja banka (ECB) uvesti kvantitativno ublažavanje idućeg tjedna, a bliže se i grčki izbori, pa bi mu prilično teško bilo nastaviti uspješno i dalje braniti minimalni tečaj. Stoga su od njega odustali, a dodatno su spustili kamatne stope u negativno područje", kazao je Jonathan Webb, valutni strateg u tvrtki Jefferies u Londonu.

Pojašnjavajući neočekivan potez, u SNB-u ukazuju na sve izraženije razlike u monetarnoj politici ključnih gospodarstava, očekujući izgledno zaoštravanje tog trenda.

"Euro je znatno oslabio prema dolaru, a franak je zbog toga oslabio prema dolaru. U takvim okolnostima SNB je zaključio da provedba i očuvanje minimalnog tečaja franka prema euru više nije opravdana", navodi se u priopćenju.

"Ta izvanredna i privremena mjera zaštitila je švicarsko gospodarstvo od ozbiljne štete. Švicarski je franak i dalje jak ali je njegova prekomjerna vrijednost u cjelini smanjena od uvođenja minimalnog tečaja. Gospodarstvo je uspjelo iskoristiti prednosti koje mu je donijela ta faza kako bi se prilagodilo novoj situaciji", navodi se u priopćenju SNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close