Dužnici u švicarskim francima, platite ratu danas!

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 15. siječanj 2015. u 13:59
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Tržišta novca širom svijeta uzdrmala je “prekonoćna” odluka Švicarske središnje banke da prestane braniti fiksirani tečaj franka od 1,2 eura.

Tržišta novca širom svijeta uzdrmala je "prekonoćna" odluka Švicarske središnje banke da prestane braniti fiksirani tečaj franka od 1,2 eura, nakon čega je u jednom trenutku franak "skočio" čak 30 posto. U Hrvatskoj je situacija također dramatična, u bankama i mjenjačnicama tečaj je porastao s jutarnjih 6,4 kune za jedan franak na 7,4 kune – više od 15 posto. Ono što dužnike kredita u francima može spasiti još jedan mjesec jest plaćanje rate kredita danas jer banke do kraja dana primjenjuju tečajnu listu formiranu na kraju jučerašnjeg radnog dana.

Iz Udruge Franak potvrdili su da će ih ministar financija Boris Lalovac primiti na inicijalni sastanak o problemima vezanima uz valutnu klauzulu.

Trenutačni je tečaj čak i "smiren" jer je najviša zabilježena dnevna razina iznosila stravičnih 8,89 kuna. Tek popodne iz Švicarske će stići objašnjenje razloga ove odluke, no nagađa se da bi glavni razlog mogao biti skori početak primjene "kvantitativnog ublažavanja", otkupa državnih obveznica od Europske središnje banke. Jer, gospodarska kriza, zbog koje je Švicarska donijela odluku o fiksiranju tečaja, još nije prebrođena.

Kako bi ublažila posljedice prestanka obrane tečaja, Švicarska središnja banka povećala je negativnu kamatnu stopu sa -0,25 na čak -0,75 posto.

"Nakon što je danas Švicarska narodna banka objavila da više neće braniti tečaj švicarskog franka u odnosu na euro, tečaj švicarskog franka je opet izložen slobodnom međunarodnom tržištu, gdje je s današnjim danom značajno aprecirao u odnosu na euro. Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu , a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja, pa će se i navedena aprecijacija nužno promptno odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj. Savjetujemo stoga klijente – korisnike kredita vezanih uz CHF da rate/anuitete u ovome mjesecu podmire najkasnije danas, dok je još u primjeni postojeći objavljeni srednji tečaj Hrvatske narodne banke", kažu nam iz Zagrebačke banke.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nemamo kredite u francima.

Ovo je udar na nacionalnu sigurnost i u uređenim državama bi se sa jučerašnjim danom donijelo zakonsko rješenje o konverziji svih kredita u nacionalnu valutu.

New Report

Close