Zatražili od svojih službenika da državi obvezno prijave višak na plaći

Autor: Ksenija Puškarić , 05. travanj 2013. u 12:52
Državna geodetska uprava od svojih službenika zatražila je jučer da poslodavcu, odnosno državi, obavezno prijave višak na plaći.

Državna geodetska uprava od svojih službenika zatražila je jučer da poslodavcu, odnosno državi, obavezno prijave višak na plaći.

Državna geodetska uprava od svojih službenika zatražila je jučer da poslodavcu, odnosno državi, obavezno prijave višak na plaći. Naime, djelatnicima te institucije, kao i svim državnim službenicima, plaća za ožujak trebala bi biti manja za tri posto. No, kako u Državnoj geodetskoj upravi upozoravaju svoje zaposlenike, ako im je isplaćena veća plaća od dosadašnje, moraju je prijaviti.

Kako kaže Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, isplata plaća po novim, smanjenim koeficijentima može se provesti tek nakon što se za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o visini plaće, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo. Kako Upravu na to obvezuje i Zakon o državnim službenicima i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Kuhar smatra kako je ovo umanjenje i nezakonito i utuživo, 'dok je poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan i neprofesionalan'.

"Ovo pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata 'silovanje' pravnog poretka", kazao je Kuhar dodavši da će njegov sindikat ovakve plaće osporavati pred sudovima, što bi državu moglo koštati puno više od „uštede" koju su postigli umanjenjem koeficijenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close