Zatražili od AZTN-a da istraže ‘kartel’ između Dinama i Lokomotive

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 19. veljača 2013. u 15:42
Thinkstock

U Dinamu nisu željeli komentirati prijavu Našeg Hajduka, glasnogovornica kluba Morana Đurčević nam je rekla da to ne mogu napraviti jer nemaju uvid u detalje prijave AZTN-u.

Udruga Naš Hajduk koja okuplja navijače splitskog nogometnog kluba i, uz dozvolu Grada Splita kao većinskog vlasnika, bira sedam članova Nadzornog odbora, zatražila je od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) istragu o postojanju kartela između dvaju zagrebačkih nogometnih klubova Dinama i Lokomotive.

– Na preko 50 stranica elaborirali smo činjenično stanje o zabranjenoj suradnji ova dva kluba, zajedničkim dogovorima oko poslovnih planova, razmjene igrača, trenera, zajedničkog financiranja, te sama priznanja odgovornih osoba iz GNK Dinamo i NK Lokomotive, kaže se u objavi splitske navijačke udruge, koja se nada da će bar AZTN pokrenuti istragu "s obzirom da narušavanje sportskog natjecanja više nitko u nogometnoj kaljuži ne smatra problemom". Do kraja istrage su zatražili i privremenu zabranu nastupa NK Lokomotivi u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i Kupu.

– Njihovo udruženo djelovanje značajno umanjuje prihode ostalim sudionicima natjecanja, čime se ugrožava njihova egzistencija. Smanjuje im se mogućnost boljeg plasmana u 1. HNL i Kupu, zarada od TV prava, broj posjetitelja na stadionu, otežava se sudjelovanje u europskim natjecanjima i mogućnost višemilijunske zarade, a i ne mogu po istim tržišnim uvjetima kupovati prvoligaške igrače iz GNK Dinama ili NK Lokomotive, stoji u objavi.

U Našem Hajduku ne žele otkrivati svu dokumentaciju koju su predali AZTN-u, kako ne bi otežali istragu, no barataju s mnoštvom argumenata. Primjerice, u lipnju 2011. je objavljen poziv za upis u Lokomotivinu školu nogometa u kojem se otvoreno navodi da je taj klub "druga momčad" Dinama. Dalje, Lokomotiva nikad nije uspjela oduzeti Dinamu ni boda, a u posljednjoj međusobnoj utakmici za Lokomotivu su igrala devetorica igrača iz Dinamovog juniorskog pogona. Dalje, kako navode u Našem Hajduku, i sam Dinamo na svojim službenim internet stranicama kaže da "Dinamo svojim juniorima omogućava prvoligaški nogomet prije nego što dođu u matični klub (…) a s druge strane Lokomotiva je na krilima talentiranih mladića iz Dinamove škole dogurala do prve lige".

U Dinamu nisu željeli komentirati prijavu Našeg Hajduka, glasnogovornica kluba Morana Đurčević nam je rekla da to ne mogu napraviti jer nemaju uvid u detalje prijave AZTN-u.

Ovo je inače druga prijava Našeg Hajduka AZTN-u protiv Dinama, prvu su podnijeli u studenome 2012., smatrajući da je Dinamo povlašten u odnosu na Hajduk jer mu za više od 11 milijuna kuna potpora dobijenih od grada nije trebala suglasnost AZTN-a kakvu je Hajduk morao dobiti da dobije jamstva grada za kredit.

Komentirajte prvi

New Report

Close