Zašto nismo spremni za porez na nekretnine?

Autor: HUP , 26. ožujak 2015. u 21:59
Damir Delač, Predsjednik HUP Udruge geodetske i geoinformatičke struke

Najveća prepreka su nesređeni podaci u katastru i zemljišnim knjigama.

Svjedoci smo odustajanja Vlade RH od uvođenja poreza na nekretnine. Javnost i politika su oko uvođenja tog poreza već bili podijeljeni pa su obrazloženja medija da se u predizbornoj godini ne uvode novi porezi naišla na svojevrsno odobravanje javnosti.

Svi drugi razlozi koji stoje na putu uvođenja poreza sasvim su marginalizirani od strane predlagatelja zakona Ministarstva financija, Vlade RH pa tako i medija. Najveća prepreka za uvođenje ovog poreza su nesređeni podaci u katastru i zemljišnim knjigama budući da su za više od 70% površine nastali u 19-tom stoljeću. Jedan od najvećih problema je sam postupak izlaganja na javni uvid podataka katastarske izmjere i obnove (osnivanja) zemljišnih knjiga koji, zbog sporosti birokracije, u pravilu traje duže od same izmjere. Stoga je postupak izlaganja trenutno "usko grlo" obnove zemljišnih evidencija. Donošenje Zakona o porezu na nekretnine trebalo bi osigurati minimum pravednosti kod ubiranja ovog poreza.

Pravednost, međutim, ne osigurava zakon, autoritet ili represija, pravednost osiguravaju podaci o nekretninama kako o objektima, zgradama, tako i svim ostalim prostorima. HUP- Udruga geodetske i geoinformatičke struke upozoravala je u više navrata na ovaj problem te izradila i prezentirala još 2011. godine Strategiju razvoja geodetske djelatnosti u RH pod naslovom Točne zemljišne evidencije-osnovni preduvjet razvoja RH.

Dakle, podaci na temelju kojih bi se trebao raspisati porez na nekretnine su nepotpuni i nalaze se u zastarjelim registrima ili ih nema. Institucije koje su zadužene za podatke o prostoru: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Državna geodetska uprava i Ministarstvo pravosuđa pokušavaju softverskim rješenjima poboljšati podatke o prostoru iz 19. stoljeća što samo odgađa izradu točnih evidencija koje moraju biti bazirane na stvarnom stanju u prostoru i na podacima o stvarnim vlasnicima (a ne pokojnicima). Dakle, buduća Vlada, bila to ova ili neka druga, bez obzira na "predizbornu godinu", trebat će se uhvatiti u koštac s ovim problemima ako želi omogućiti razvoj Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close