Zapovjednik NATO skupine brodova SNMG2 posjetio Županiju

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2015. u 14:15
fOTO: http://www.dalmacija.hr/

Zapovjednik NATO skupine brodova – pomorska skupina 2 – SNMG2, ujedno i zapovjednog broda USS Vicksburg kontraadmiral Brad Williamson posjetio je 6. veljače Županiju.

Zapovjednik NATO skupine brodova – pomorska skupina 2 – SNMG2, ujedno i zapovjednog broda USS Vicksburg kontraadmiral Brad Williamson posjetio je 6. veljače Županiju. Dobrodošlicu mu je poželio zamjenik župana Luka Brčić. „Sigurnost i mir naš su zajednički cilj. Ponosni smo što je se zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice nalazi baš u središtu Splitsko-dalmatinske županije.“, kazao je zamjenik župana Brčić. Naglasio je kako je HRM kao i HV izrasla u jednu respektabilnu vojsku. „Sada kada nema rata, a nadamo se da ga neće ni biti, HRM zajedno sa saveznicima u NATO-u brine jamac je sigurnosti ovog područja. Turistička smo zemlja i sigurnost nam je jako važna kako zbog nas samih, tako i zbog naših gostiju.“, zaključio je zamjenik župana Brčić. Kontraadmiral  Williamson kazao je kako mu je izuzetna čast boraviti na Jadranu i u Splitu. „Ovo je moj prvi boravak u vašem gradu, ali sam već osjetio gostoprimstvo o kojem su mi pričali moje kolege koji su imali priliku posjetiti Split“, kazao je kontraadmiral. Kazao je kako je sigurnost važna ponajviše zbog građana koji žive na ovom području, ali da se aktivnostima koje provodi natu stvaraju uvjeti za trgovinu koja se odvija pomorskim putem.

Skupina SNMG-2 boravit će u splitskoj luci Lora od 6. veljače do 10. veljače 2015. godine u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu s ciljem jačanja interoperabilnosti između NATO snaga i Hrvatske ratne mornarice. SNMG-2 skupina brodova predstavlja multinacionalne integrirane pomorske snage sastavljene od brodova iz različitih zemalja NATO Saveza a to su kanadska fregata HMCS FREDERICTON, turski TCG TURGUTREIS, talijanski ITS ALISEO, španjolski ESPS CANARIAS, španjolski brodovi za opskrbu ESPS PATINO i francuski FS MARINE, njemački tanker FGS SPESSART te američki zapovjedni brod skupine krstarica USS VICKSBURG. Ova skupina je formirana radi stalne pripravnosti NATO pomorskih snaga za provedbu različitih zadaća u miru i u razdobljima krize i sukoba, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama do provedbe humanitarnih projekata a provodi i rutinske diplomatske posjete različitim zemljama. U sklpu boravka u Lori planirana su i zajednička uvježbavanja SNMG-2 skupine brodova sa snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice.

Komentirajte prvi

New Report

Close