Zagrepčani plaćaju najvišu cijenu režija u Europi

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2013. u 15:18
Rajko Ostojić (press foto)

Rajko Ostojić, kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, komentirao je danas rezultate istraživanja agencije Numbeo, prema kojima Zagrepčani plaćaju najvišu cijenu režija u Europi.

Ostojić je istaknuo kako građani plaćaju visoke režije zbog propalih megalomanskih projekata ove gradske uprave te nadoknađuju novac koji je završio u nečijim privatnim džepovima. Možda najpoznatiji primjer rezultata rada Milana Bandića je projekt zagrebačkog pročistača otpadnih voda koji će stanovnici grada na kraju koncesijskog razdoblja platiti više od 11 milijardi kuna, što je iznos kojim se moglo sagraditi šest identičnih pročistača.

– Zagrepčani jako dobro znaju da plaćaju skupe režije, a ovo istraživanje to samo potvrđuje. Svakog mjeseca nam stižu ogromni računi za vodu, s različitim stavkama od kojih se većina ne odnosi izravno na potrošnju. To je rezultat projekta zagrebačkog pročistača i preko 80 varijacija prvotnog ugovora koji su rezultirali dodatnim troškovima od čak 100 milijuna eura. Svi ti dodatni radovi nisu bili u skladu sa zakonom i to je već nekoliko puta utvrdila Državna revizija. Čak se i neovisna međunarodna mreža Bankwatch bavila projektom pročistača te utvrdila da je plaćen 70 milijuna eura više nego što je pokriveno ugovorom. To je zbilja zastrašujući novac i rezultat 'delanja' ove gradske uprave čije pogreške nadoknađujemo iz mjeseca u mjesec na našim računima. – istaknuo je Ostojić.

Za kraj je poručio kako Zagreb napokon treba gradonačelnika koji će zatvoriti pipe iz kojih cure deseci milijuna eura i zbog kojih građani plaćaju komunalnu uslugu značajno više nego što ona vrijedi te spriječiti da građani snose posljedice nečijih financijskih akrobacija i političke neodgovornosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close