Zagrebački holding: Većina podružnica u plusu, ZET najveći gubitaš

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2012. u 15:55
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine prihvatila je danas izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u prvoj polovici godine, a predsjednik Uprave Ivo Čović rekao je da većina podružnica posluje pozitivno, ali da im i dalje najveći problem predstavlja ZET, gdje se kumulirao gubitak od 1,3 milijarde kuna.

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine prihvatila je danas izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u prvoj polovici godine, a predsjednik Uprave Ivo Čović rekao je da većina podružnica posluje pozitivno, ali da im i dalje najveći problem predstavlja ZET, gdje se kumulirao gubitak od 1,3 milijarde kuna.

"Stalno vozimo u uvjetima neusklađenih prihoda i rashoda", požalio se Čović i naglasio kako javni prijevoz dnevno košta četiri milijuna kuna.

Naveo je kako je u svim Holdingovim podružnicama ostvareno više od 1,3 milijardu kuna dobitka, ali, nažalost, i dvije milijarde kuna gubitaka. Tu su, osim ZET-a, ubrojeni i gubici od 300 milijuna kuna u financiranju javnih potreba u športu, a u Holdingu se, kaže, još bore i s neefikasnim investiranjem. Osim toga, smanjene su im i subvencije, no, unatoč tome, poslovanje Holdinga se iz godine u godinu ipak poboljšava.

"U izvješću o radu Zagrebačkog holdinga nema ništa što bi nam moglo uljepšati dan", kazala je gradska zastupnica HDZ-a Danira Bilić. Napomenula je da su u HDZ-u očekivali od uprave Holdinga poslovne odluke koje će donijeti promjene, no, nažalost, uvijek su opravdanje vanjski čimbenici. "Pa valjda Holding tu ima nešto za reći umjesto da rješenje vidi jedino u povećanju cijena ili u gradskim subvencijama", kazala je.

Margareta Mađerić (HDZ) zamjerila je novo zapošljavanje petoro ljudi u direkciji, bez javnog natječaja, a slično je i u podružnicama. Također je rekla da povećanjem cijena usluga Holding ne može rješavati svoje gubitke u poslovanju jer građani ne mogu plaćati neodgovoran način gospodarenja novcem.

Čović im je odgovorio da nije istina da su povećavali cijene usluga, osim u slučaju javnog prijevoza i vodoopskrbe i odvodnje. Dodao je i da su dosta novca potrošili za Zimsku službu, a da je, nakon udarnog čišćenja, uvijek pitanje treba li ili ne ostaviti prirodi da sama riješi stvar.

Zastupnici u Gradskoj skupštini odgodili su danas odluku o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu dok se ne postigne koncenzus između Gradske uprave i Gradske skupštine. Dosad je, naime, zaprimljeno malo zahtjeva za legalizaciju objekata zbog visokog komunalnog doprinosa.

"Skupština želi učiniti sve da građanima olakša problem i pozivamo sve građane da podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata", rekao je Jurica Meić (SDP).

Odgođeno je i odlučivanje o prijedlogu izmjena odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja i o parkirališnim zonama.

Zbog smanjenih proračunskih prihoda i potrebe štednje u uvjetima recesije, prihvaćena je odluka o smanjenju za pet posto osnovice za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika te naknade gradskim zastupnicima, do kraja 2013.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A još koliko se izvlači novca iz dotične firme…
Najmanji problem su vozači i sličan kadar…upravljački odbori u ZET-u su problem

ZET,tri puta više zaposlenih od slične firme u njemačkoj po broju autobusa itramvaja i ne znam kaj se čeka
razlaz a ne skuplje karte

New Report

Close