Zagreb se umrežava za europski proračun

Autor: Ksenija Kale , 09. listopad 2012. u 22:00
Ines Sabalić, voditeljica Ureda Grada Zagreba u središtu EU

Važni su nam Pariz i Beč, a značajnu pomoć nude regije Baden-Württemberg i Bavarska, ali i Budimpešta i Prag te regija Veneto.

Grad Zagreb pridružio se drugim europskim gradovima i regijama čija predstavništva sudjeluju u debati za zajednički europski proračun 2014.-2020., ključan za lokalne zajednice, i bitno je da o tome bude točno informiran.

Ističe to Ines Sabalić, voditeljica upravo otvorenoga ureda Grada Zagreba u središtu Europske unije u Bruxellesu."U Bruxellesu ima 350 regionalnih predstavništava te predstavništava gradova i potrebno je identificirati one s kojima bi grad Zagreb mogao imati zajedničke interese. Europski gradovi i regije bitni za grad Zagreb su, primjerice, Pariz i Beč, a značajnu pomoć nude regije Baden-Württemberg i Bavarska, odnosno gradovi Stuttgart i München, ali i Budimpešta i Prag te regija Veneto", kaže Sabalić, inače dugogodišnja novinarka i dopisnica Globusa iz Bruxellesa. Ona je i odradila poslove vezane uz otvaranja ureda Grada Zagreba u glavnom gradu Belgije koji su trajali otprilike tri mjeseca. "Belgija je specifična jer je tamošnja administracija vrlo spora. Ured Grada Zagreba smješten je u centru Bruxellesa, nedaleko od Europskog parlamenta. Ima dvije prostorije u podnajmu i veliku konferencijsku dvoranu, što zajedno s režijama i porezima stoji do tisuću i pol eura na mjesec", kaže Sabalić. 

"Sada je najvažnije precizno identificirati lokalne zajednice s kojima bismo se mogli umrežiti u pogledu nastupa prema višegodišnjem europskom proračunu, a to znači odnosi prema svim fondovima koji mogu biti od koristi za Grad Zagreb. Prioritet ureda je pozicionirati se prema idućem europskom budžetu, a što će biti dalje, vidjet će se nakon što se ured razvije", kaže Sabalić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju ureda Grada Zagreba u Bruxellesu istaknuo je pak da je Grad najviše zainteresiran za razvijanje projekata iz područja prometa, komunalne infrastukture i ekologije, za koje će pokušati dobiti dio novca iz europskih fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close