Zaba: Milivoj Goldštajn postao 'desna ruka' Franje Lukovića

U Upravu dolazi Marko Remenar, a napustili su je Tea Martinčić i nešto prije Zvonimir Jurjević

U dvjema najvećim bankama u Hrvatskoj, Zagrebačkoj i Privrednoj, protekla su tri dana bila u znaku zanimljivih kadrovskih novosti, ali različitih predznaka. Najprije se PBZ bez kuloarskih uvertira pohvalio skorim dolaskom nekadašnjeg guvernera HNB-a dr. Marka Škreba na mjesto glavnog ekonomista i stratega banke, a potom su u Zagrebačkoj banci konačno potvrdili višetjedne glasine o odlasku dojučerašnje članice Uprave Tee Martinčić iz banke. Zaba je već dan poslije izvijestila i o znatnom proširenju nadležnosti člana Uprave Milivoja Goldštajna u sklopu promjena organizacijske strukture i njezina usklađivanja sa standardima UniCredit grupe. U istom “paketu” pak novi korak naprijed potvrđen je i za Marka Remenara, koji je u nepunih pola godine od imenovanja šefom Direkcije investicijskog bankarstva stigao do prekjučerašnje potvrde statusa kandidata za novog člana Uprave.

Prvi izbor
Dok je Škrebov transfer ponajprije zanimljiv zbog njegova povratka u domaće financijske vode nakon višegodišnjeg angažmana u MMF-u, kadrovske premetaljke u Zagrebačkoj banci svakako su intrigantnije s obzirom na implikacije na odnose snaga u upravljačkim strukturama banke. Spomenutim organizacijskim restrukturiranjem najviše su ojačale pozicije i ovlasti M. Goldštajna, koji je preuzeo diviziju Poslovnog bankarstva u koju je objedinjen kompletan bančin biznis s poduzećima. Među ostalim, to znači i područje koje je dosad pokrivala T. Martinčić. U šturom priopćenju banke kaže se samo kako je nakon isteka četverogodišnjeg mandata u Upravi “odlučila karijeru nastaviti izvan grupe Zagrebačke banke”, u kojoj započela raditi još prije 15 godina, uključujući niz rukovodećih dužnosti u Sektoru maloprodaje i Sektoru poslovnog bankarstva, a potom i u Upravi. U neformalnim tumačenjima upućeni će pak reći kako je u aktualnim organizacijskim preslagivanjima Goldštajn ispao prvi Lukovićev izbor, a kako ona nije bila “Goldštajnov čovjek” očito joj je ponuđeno neprihvatljivo mjesto u drugom “ešalonu”. Jednako tako, poznavatelji situacije u banci ni nedavni odlazak dugogodišnjeg člana Uprave Zvonimira Jurjevića za generalnog direktora HVB Central Profit banke u Bosni i Hercegovini (zbog čega je i on napustio članstvo u Upravi Zabe) ne pripisuju tek novom poslovnom izazovu. Njega vjerojatno neće manjkati u aktualnoj fazi spajanja tamošnjih dviju sastavnica Unicredit grupe. No UniCredit Zagrebačka banka BiH pritom je znatno veća od HVB Centar Profit banke, a prilikom spajanja (početkom rujna) i ponovnog imenovanja prvog čovjeka ujedinjene banke nije nevažno da je prvi čovjek mostarske banke Berislav Kutle lokalni menadžer, sa svim što usto ide. No i neovisno o tome, a osim što ni Jurjević nije pripadnik Goldštajnove “struje”, većina smatra da tom 45-godišnjem bankaru novi posao nije ispunjenje njegovih bankarskih ambicija.

Čovjek povjerenja
Iako se među Zabinim konkurentima Goldštajnov uspon tumači kao prešutna promocija u glavnog operativnog menadžera Zabe koji je uvelike kreirao najnovije premetaljke što, kažu, dijelom odražava i kotiranje u strukturama UniCredita, odnosno Bank Austrije, iskusniji među domaćim bankarima kažu kako je možda ipak preciznije reći da je u konačnici ipak Franjo Luković glavni mastermind koji je u njemu našao čovjeka od svog povjerenja i omogućio mu da postane neupitni “broj dva” u banci. To prije što se tvrdi da se Remenarova kandidatura za člana Uprave nadležnog za novu diviziju Financijsko tržište i investicijsko bankarstvo (Markets and Investment Banking, MIB) uklapa u njegove kadrovske preferencije.

Novi odlasci menadžera

Kako formiranje MIB divizije unutar banke znači zapravo usisavanje nekih dosad samostalnih članica grupe, poput investicijsko-savjetničke kuće CAIB, kao i demontiranje nekih sektora, što se Sektoru riznice već dogodilo, prilično je izvjesno da će u idućim mjesecima iz ovdašnjih članica UniCredit grupe biti još odlazaka ambicioznih menadžera koji će biti predmet zanimljivih financijskih transfera.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve