Za sređivanje zemljišnih knjiga 19,7 mil. €

Autor: Ana Blašković , 02. kolovoz 2018. u 22:00
Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke/Goran Stanzl/PIXSELL

Unatoč poboljšanjima, gruntovnice i katastri još su rak-rana poduzetnika.

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj 19,7 milijuna eura kredita za nastavak uvođenja reda u zemljišne knjige.

Riječ je o Projektu implementacije integriranog sustava zemljišne administracije, pod vodstvom Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, za koji se osiguravaju dodatna sredstva. Zajam će podržati modernizaciju sustava zemljišne administracije i upravljanja kako bi se poboljšala učinkovitost, transparentnost i smanjio trošak državnih usluga u korist građana, poduzetnika i državnih institucija, kaže se u priopćenju Svjetske banke.

Napominju da se zahvaljujući tom projektu prosječno vrijeme za upis hipoteka  i obradu transakcija nekretninama smanjilo s 46 na 12 dana u zemljišnoknjižnim odjelima, odnosno s 30 na 8 dana u katastarskim uredima.

Tim su projektom uvedene prve e-usluge za zemljišne knjige i katastar, kao i Zajednički informacijski sustav gruntovnice i katastra u studenom 2016. Premda se u izvješću Doing business Hrvatska sa 111. popela na 59. mjesto ljestvice 190 zemalja u kategoriji uknjižbe prava vlasništva, zemljišne knjige i dalje su rak-rana građana i poduzetnika.

Direktorica za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli kaže da je sustav u 10 godina prošao transformaciju, no i "neophodna znatna ulaganja radi prelaska na učinkovitiji, bespapirni i isplativiji sustav. "Suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije doprinosi razvoju poduzetništva, jačanju konkurentnosti Hrvatske i unaprjeđenju učinkovitosti javnog sektora", kaže Capannelli. 

Komentirajte prvi

New Report

Close