Za posebne kategorije otpada 700 mil. kuna

Autor: Josipa Ban /VLM , 11. veljača 2013. u 22:00
Sredstva su od naknade koju plaćaju proizvođači

Fond prikupi 700 milijuna kuna od proizvođača baterija, automobila i sličnih te ih daje trgovcima i koncesionarima za njihovo prikupljanje i oporabu.

Na ulaganja u organizaciju sustava gospodarenja posebnim kategorijama otpada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovoj će godini uložiti 700 milijuna kuna, najavio je Dinko Polić, direktor Fonda.

O kakvom se točno ulaganju radi objasnila je Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda. Tošić ističe da Fond, sukladno pravilnicima, organizira i financira troškove sustava gospodarenja posebnim kategorijama otpada, poput guma, automobila, baterija, akumulatora, ulja te električnog i elektroničkog otpada. Sredstva se prikupljaju na temelju naknada koje obveznici, odnosno oni koji navedene proizvode stavljaju na tržišta, uplaćuju u Fond. Na godišnjoj razini od njih se prikupi 700 milijuna kuna te se sredstva dalje investiraju u prikupljanje i oporabu posebnih kategorija otpada, objašnjava Tošić.

Sredstva se, pak, dalje isplaćuju trgovinama kod prikupljanja ambalažnog otpada te sakupljačima i oporabiteljima koji imaju koncesiju resornog ministra te ugovor s Fondom. U takvom sustavu, napominje glasnogovornica, sudjeluje 164 privatnih tvrtki koje zapošljavaju oko 5400 radnika. Napominje i da je s ciljem uspostave cjelovitog gospodarenja otpadom Fond do sada općinama i gradovima odobrio 64 milijuna kuna za sufinanciranje nabave oko 4000 tisuća kanti, kontejnera te zelenih otoka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close