Za grijanje stana od 60m² u Zagrebu potrebno je 266 kn mjesečno. Nakon poskupljenja to će skočiti na čak 365 kn!

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2012. u 13:03
Ilustracija

HEP-ove najave o povećanju cijena plina uzburkale su hrvatsku javnost.

U suradnji s tvrtkom IT Home i nakon kontaktiranja HEP-a, iz agencije LuxLucis poslali su priopćenje na temu najavljenog poskupljenja cijena plina od 37%  od strane HEP Toplinarstva d.o.o.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

HEP-ove najave o povećanju cijena plina koje su sredinom rujna uzburkale hrvatsku javnost obistinit će se najvjerojatnije ovog mjeseca što će biti dodatan udar na ionako već osiromašeni budžet hrvatskih građana. Danas je, primjerice, za grijanje stana od 60m² u Zagrebu potrebno izdvojiti oko 266 kuna mjesečno, a nakon poskupljenja od 37% isti će se račun popeti na čak 365 kuna!

Viši račun za grijanje, i to čak za 37%, postat će najvjerojatnije od listopada neizbježna stavka u kućnom proračunu oko 120 tisuća obitelji u šest hrvatskih gradova. „Podnijeli smo prijedlog za promjenu cijena toplinske energije predstavničkim tijelima lokalnih samouprava u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću, uslijed potrebe usklađivanja cijena toplinske energije sa stvarnim troškovima poslovanja“ poručuju iz HEP Toplinarstva d.o.o., dodajući kako uskoro očekuju očitovanje lokalnih tijela navedenih gradova, ali još uvijek ne znaju s kakvim ishodom. Ukoliko do poskupljenja dođe, što je i za očekivati, građani će ga itekako osjetiti u nadolazećim hladnim zimskim mjesecima. Naime, dok prosječni iznos računa za grijanje i toplu vodu za stan od 60m² u Zagrebu trenutno iznosi oko 266 kuna mjesečno, dotle će, nakon poskupljenja iznositi oko 365 kuna.

Sezona grijanja je počela, ima li prostora za uštede?

U vrijeme velike financijske krize građani nastoje uštedjeti gdje god mogu, a upravo toplinska energija namijenjena grijanju pruža mogućnosti za uštede, ukoliko se racionalno koristi. HEP Toplinarstvo d.o.o. tako savjetuje ugradnju elektroničkih razdjelnika topline koji omogućavaju pravedniju raspodjelu isporučene toplinske energije za kupce na zajedničkom mjerilu. „Bitno je voditi računa i o smanjenju gubitka topline što, primjerice, znači brtvljenje raspora na prozorima, te prozračivanje prostorija ne duže od 10 minuta čime se čuva toplina akumulirana u zidovima i namještaju, a stan će i nakon provjetravanja ubrzo biti topao“ poručuje HEP Toplinarstvo d.o.o.

Učinkovito korištenje izvora topline najbitnije je tijekom „plinske krize“

Jedan od najracionalnijih načina korištenja toplinske energije je održavanje optimalne temperature od 20°C u grijanim prostorijama jer se za svaki stupanj više utroši 6% više energije. Pritom se preporuča ugradnja termostatskih radijatorskih ventila koji omogućuju regulaciju temperature u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi radijator. Dodatne se energetske uštede mogu postići i ugradnjom sustava automatizacije koji omogućuju potpuno racionalno upravljanje energijom, poput sustava IThome, koji donosi 30%-tne energetske uštede (kako toplinske tako i električne energije). Kao bežično rješenje, „Pametan dom“ omogućuje putem besplatne aplikacije na mobitelu potpunu kontrolu doma iz bilo kojeg dijela svijeta. Postavljanjem odgovarajućih scena moguće je, između ostalog, reguliranje grijanja u domu, i to podešavanjem temperature sukladno potrebama odnosno (ne)boravku u prostoru. Sustav inteligentne kuće može se ugraditi u prostor bez ikakvih građevinskih zahvata. Potrošači toplinske energije mogu njezinim racionalnim korištenjem doprinijeti energetskim uštedama i učinkovitosti, te očuvanju okoliša, ali i osjetiti razliku na računu, što je i više nego važno imajući na umu da će, primjerice, građani metropole izdvajati godišnje čak 4384 kune u odnosu na dosadašnjih 3192 kune, ukoliko do poskupljenja dođe!
 

Komentari (3)
Pogledajte sve

odi se grijat na plin pa ćeš vidjet što je trošak!

to što oni računaju prosjek kad ne griju i kad naplačuju paušal za pitaj boga što nije moj problem

di je to 266 kuna? kod mene je za 45 kvadrata 410 kuna.

New Report

Close