Za apele o ubojitosti rasta duga Vlada nema vremena

Autor: Jadranka Dozan , 03. kolovoz 2015. u 08:15
Ministar financija Boris Lalovac/Patrik Macek/PIXSELL

Problem kronično visokog deficita i rastućeg javnog duga svakako nije pitanje jednoga ministra već Vlade u cjelini, ali pomalo iritira da ministar financija zabavljen prometima kafića ni ne ‘zareže’ upozorenja Fitcha.

Pogoršanje izgleda kreditnog rejtinga Hrvatske s kojim je u petak izašla agencija Fitch samo je najnovije u nizu upozorenja Vladi.

Nimalo neočekivano. Na žalost, na promjene predznaka na lošije – ovaj put sa stabilnih na negativne, tj. s većim izgledima da rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti pri idućoj reviziji otkliže još niže od sadašnje ocjene 'BB' – u Hrvatskoj se više gotovo i ne trza. Kao da će vrijeme iznimno jeftina novca u svijetu potrajati vječno, pa će se i kronično visokozadužene zemlje 'švercati' unedogled. Premijer i njegovi ministri zabavljeni su izborima, kao i protivnici im koji bi sutra htjeli zasjesti na njihova mjesta.

Ministra financija trenutno najviše zaokuplja raskrinkavanje skrivenog prometa u kafićima po Jadranu, a za asistiranje u toj misiji nagrađivat će se i strani turisti. Mnogo je manje pričljiv u problematiziranju rastućeg javnoga duga i činjenice da Hrvatska već nekoliko godina prednjači tempom prirasta duga. Naravno da problem javnog duga nije pitanje jednoga ministra ili samo jednoga resora, ali ministar financija najpozvaniji je, barem koliko i rejting agencije, upozoravati i javnost i ostatak Vlade na opasnosti uporno visokih fiskalnih deficita i nečinjenja u pogledu reformi zbog čega Hrvatska godinama stopama rasta tavori na začelju usporedivih članica EU.

Vrhunac javnog duga u Fitchu očekuju za dvije godine kad ga vide na 94,4 posto. Proračunske financijske potrebe od oko 20 posto BDP-a rizik su za njegovu održivost, ističu, pogotovo kad stigne i povećanje troškova zaduživanja.

Upitna obećanja  

Rast duga ruši rejting      

Iako je Vlada u Planu konvergencije za 2017. predvidjela svođenje fiksalnog deficita ispod tri posto BDP-a (na 2,7%) u Fitchu sumnjaju u to jer misle da će podbaciti planovi ušteda u poduzećima u državnom vlasništvu, a konsolidaciji u prilog ne idu ni skori izbori. Smanjenje kreditnog rejtinga izgledno je u slučaju daljnje eskalacije razine javnog duga, bilo zbog zbog proračunskih podbačaja, poskupkljenja financiranja ili slabijeg rasta BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close