Vujčić: Hrvatska mora što prije pristupiti eurozoni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2013. u 16:27
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska vlada čini što je potrebno kako bi gospodarstvo ponovo zabilježilo rast gospodarskih aktivnosti prvi put od 2008., prenose mediji danas ocjenu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Hrvatska vlada čini što je potrebno kako bi gospodarstvo ponovo zabilježilo rast gospodarskih aktivnosti prvi put od 2008., prenose mediji danas ocjenu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Nastojanja u proteklih šest mjeseci da se restrukturiraju državna poduzeća i poboljša poslovna klima trebala bi pomoći da se "iskoriste prednosti koje donosi ulazak u Europsku uniju", kazao je Vujčić u razgovoru za agenciju Bloomberg 14. lipnja u Dubrovniku, a prenose hrvatski mediji.

"Vlada ide u pravom smjeru kada su u pitanju strukturne reforme", konstatirao je guverner HNB-a. Po njemu, te mjere predstavljaju odmak u odnosu na 2012. kada se "pri poticanju rasta pretjerano oslanjalo na ulaganja javnog sektora".

Pri restrukturiranju poduzeća kao što su državno željezničko poduzeće Hrvatske željeznice i zračni prijevoznik Croatia Airlines "važna je brzina", naglasio je.

Treba također ubrzati inicijative poput izmjena zakona o radu i usvajanja zakona o strateškim ulaganjima, dodaje.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska mora "što prije" pristupiti eurozoni jer je kuna ionako već vezana za zajedničku (europsku) valutu i na štednju u eurima otpada gotovo tri četvrtine ukupne štednje.

Još je prerano za raspravu o tome kada bi se to trebalo dogoditi budući da bi pristup zahtijevao najmanje tri godine i poboljšanje ekonomskih pokazatelja, posebno manji udio javnog duga u BDP-u.

HNB za sada neće dopustiti "velike fluktuacije" u tečaju kune u bilo kojem smjeru i izvoznici moraju povećati produktivnost kako bi poboljšali prodaju, ističe guverner Vujčić.

S obzirom na ulazak Hrvatske u sustav praćenja proračuna na razini Europske unije, proračunski manjak trebao bi biti smanjen za pola postotnog boda počevši u 2014., smatra guverner.

Što se tiče utjecaja ulaska u EU, pomoći će privući inozemna ulaganja u srednjoročnoj perspektivi, dok će neposredna korist vjerojatno biti "mala" jer je Hrvatska u drugačijoj fazi razvoja no što su u vrijeme ulaska bile druge nove članice Unije, napominje.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Večernji 03.2013.:


DOBAR POSAO U AMERICI
VUJČIĆ I LINIĆ PRODALI MILIARDU I POL OBVEZNICA …

…guverner HNB Boris Vujčić savjetovao da se izlazi na tržište jer su okolnosti povoljne za zaduživanje . ”

nastavak slijedi :

“ Zamjenik ministra financija B.L. najavio je takvo zaduživanje u drugoj polovici godine . ”

15.03.2013.VLADA KUPUJE 1742 auta :

http://www.jutarnji.hr/zmajlovic–odrzavanje-starih-auta-platili-bismo-dvostruko-vise–pomocnik-ministra–imamo-i-golf-iz-1991–sto-reci-vise–/1091088/ [jutarnji.hr]

‘Hrvatska mora prestati plaćati inozemne dugove, a onima koji su nas zadužili trebali bi suditi!’
– ističe dr. Slavko Kulić

dragi gospodine vujčić;
idi uzmi ubi pa se pištoljem
kakva ste vi to utvara?
možda država i nije upućena što sve ekonomskom politikom može i mora postići, ali vi gospodine vujčić u svemu tomu imate biti glas razuma
ovaj nonsense koji ste izgovorili zaslužuje prijezir. samim time vi pokazujete kolika ste baraba u službi protiv hrvatskog naroda
sramite se


@ Razer
Mislim da je razgovjetno napisano i da nema dvojbe oko toga kako de facto već davnonema razlike između kune i eura,"prednosti" eura mi već znamo, kao što znamo i manjkavosti izražene u gospodarskoj depresiji, kao očiglednog rezultata otvorenog tržišta.
Priča o "ekstremnoj euriziranosti" građana je zapravo smješna, jer tih ajmo reći desetak posto građana koji posjeduju tu euro štednju, ni približno ne predstavljaju sve one Hrvate čija su primanja izražena u to malo Kuna koje je preostalo u opticaju.
Deprecijacija je ta stalna floskula koja se spominje ,kao da je to jedini mehanizam ekonomske samoobrane, kao da ne postoji niti jedan drugi način… ali to nije točno.
Monetarni suverenitet ima više oblika. Npr. razvod centralne banke i min. financija u Engleskoj, koji se davno desio, ne ograničava englesku CB da vrši emisiju novca direktno prema proračunu, ako za to postoji potreba.
Njemci imaju jednu društvenu banku koja dobiva sredstva iz ESCB po kamati od 0.75%, a te novce prosljeđuje malom i srednjem poduzetništvu, pa i samoj državi na ime njenih troškova, po stopi od cc. 2%.
A mi prodajemo našu posljednju društvenu banku privatnom kapitalu, koji očigledno samo oduzima od općeg društvenog profita.
Zašto Vujčić kao guverner Hrvatske Narodne Banke ne pomogne moneterno neukoj vladi RH da osposobi našu zadnju društvenu banku, Poštansku Banku, kako bi i ona imala direktno korisno društveno djelovanje??

Banka uopce ne mora biti drustvena da bude korisna…moze, ali ne mora. Ti ocito ne shvacas da je nase tecajno sidro jedini nacin vodenja monetarne politike, a na kamatne stope nemamo nekog utjecaja.

Eurizacija znaci da je kuna samo platno sredstvo, ali svi krediti su vezani za Euro, kao i stednja. Bilo kakva igra sa kamatnim stopama, emisije itd. vrlo bi brzo stoga unistile duznike. Usporedba s Njemackom itd. je usporedba kruske i jabuke. Njemacka moze u sekundi prodati Bund na 100g, i svi ce kupiti. To odrzava superiornu snagu ekonomije, i kredibilitet. Mi smo drzava gdje je sve od danas do sutra, i zato je sve rizicno, a kamate ogromne.

Sami gradani govore o cijenama stanova, auta itd. u eurima. Iz ove pozicije gdje smo sada, usvajanje Eura bi bilo korisno.

Druga stvar je fiskalna politika, koja je katastrofalna. Smanjenjem poreza mozes rezati realni tecaj i odrzati stabilnost. Nas problem su takve reforme.

Kada vec radis usporedbu, onda uzmi Estoniju, Litvu, Latviju. Zanimljivo je kako svi nasrcu na HNB, a nitko ne prica kako drzava sama odreduje kreditni rejting, svojom fiskalnom politkom i programima rasta.

Dok su političari zabavljali narod engleski poslušnici i najveći domaći izdajnici na čelu s mucavcem su u korjenu uništavali zemlju.
Ovaj igrač samo nastavlja nedovršeni posao…
p.s. plači majko zemljo !

New Report

Close