‘Vraćam dionice, no Badel 1862 morat će mi platiti 2 mil. kn’

Autor: Suzana Varošanec , 02. srpanj 2014. u 22:01
Ante Perković, bivši predsjednik Uprave Badela 1862/Anto Magzan/PIXSELL

Vraćanjem 10.000 dionica u trezor kompanije koju je vodio proteklo desetljeće Perkovićev udio smanjio bi se za 1,3 posto, na 10-ak %.

Presudu još nemam u rukama, ali ako u njoj stoji, kako mediji pišu, da moram vratiti 10.000 dionica u trezor Badela 1862, profitirat ću!

Naime, dionice su stečene kad je njihova cijena na tržištu bila 105 kuna, a danas im je tržišna vrijednost znatno niža – 15 kuna. Nikad nisam prodao nijednu dionicu, čak ni kad je cijena bila maksimalna (960 kuna početkom 2008.) jer su one kupljene za čuvanje vlasništva, izjavio je za Poslovni dnevnik Ante Perković, predsjednik Uprave te tvrtke od 2000. do 2009., osnivač udruge "Badel badelovcima" i mali dioničar koji kaže da se neće odreći svojeg vlasništva "nezakonito umanjenoga potezima države, o čemu postoje pravomoćne presude."Je li slučaj indikativan i za mogući pritisak u raspetljavanju odnosa između malih dioničara i većinskog, Perkovića i države, te što slijedi?

Državni Badel upravo traži strateškog partnera, a Perković trlja ruke jer i kad gubi spor on dobiva. Računica mu ide u korist u tom slučaju, pa bi Badel 1862 za 1,3 posto smanjio Perkovićevih sadašnjih 11 posto udjela (pola udjela malih dioničara), dok bi se s druge strane tvrtka za punjenje trezora trebala prilično isprsiti. Morala bi platiti dionice po cijeni po kojoj su kupljene, što bi s kamatama značilo da bi Perkoviću Badel 1862 trebao isplatiti oko dva milijuna kuna. No, pitanje je hoće li se tako rasplesti slučaj. Prošlotjedne medijske najave da je Visoki trgovački sud pravomoćno potvrdio nezakonitost ugovora po kojim su dionice stečene jer je Perković, šef Uprave, istodobno bio i kupac i prodavatelj, i njega su zaintrigirale.

U trezor su otkupljene od Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva (HMID), a ne od slovenskog Kapitalnog fonda, tvrdi, pa je sa svojim odvjetnikom ovih dana pokušao doći do presude na Trgovačkom sudu u Zagrebu i VTS-u, no tek je danas pronađen broj predmeta te će biti zatražena presuda. S druge strane, u sporovima s državom tvrdi da je dosad uvijek pobjeđivao, pa su u sva tri pravomoćno okončana postupka sudovi rekli svoje: "da je država nezakonito oduzela malim dioničarima imovinu i tako je nakon 13 godina držanja u njihovu vlasništvu 76% Badela potkraj 2011. njihov udjel pao ispod kontrolnog paketa". Odlučan u borbi za dionice, Perković najavljuje i konvenciju malih dioničara na jesen, kojom će se taj slučaj početi internacionalizirati.

Od  Europske komisije zatražit će zaštitu prava vlasništva, pa savjetuje oprez potencijalnim stateškim partnerima, tj. da o tome i te kako vode računa u postupku natjecanja. "Ova je tvrtka visokorizična za ulaganja zbog neriješenih vlasničkih pitanja i stoga svim zainteresiranim investitirima preporučujem da osim s državom pregovaraju i s nama", kaže Perković potvrđujući da se protiv njega ne vodi nijedan kazneni postupak, u tijeku je samo postupak za uknjižbu vlasništva malih dioničara u knjigu dionica središnjeg depozitarija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close