Volonterima više od 1600 kuna možda već dogodine

Autor: Suzana Varošanec , 29. svibanj 2012. u 08:55

Iznos naknade može se promijeniti i bez izmjene zakona, koji je ne regulira

Novi Zakon o poticanju zapošljavanja stupa na snagu 31. svibnja, pa se poslodavci intenzivno raspituju za mogućnosti njegove primjene. On im omogućuje da prime na rad osobu bez radnog iskustva, bez obzira na to je li stručni ispit ili radno iskustvo propisano kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja.

S njom sklapaju ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, podnose prijavu na socijalna osiguranja, uz plaćanje samo doprinosa za mirovinsko osiguranje koje im refundira Zavod za zapošljavanje. Naknadu za rad isplaćuje Zavod bez oporezivanja. “To se u praksi već provodi, ali se prvi put regulira zakonom”, kaže Lucija Turković Jarža, stručna savjetnica u časopisu “Revizija, računovodstvo i financije” .Poslodavci su oslobođeni i doprinosa koji se isplaćaju na plaću, a i mirovinskih doprinosa. U zakonu, međutim, nema nigdje regule o najavljenoj naknadi od 1600 kuna. Stoga, čini se, na prvu loptu zaključuju da će se nova mjera teško provoditi, što se pokazuje pogreškom. Ministar rada Mirando Mrsić objašnjava, naime, da iznos naknade nije zakonska materija nego dio Vladinih mjera aktivne politike poticanja zapošljavanja. Stoga Vlada može, bez izmjene zakona, promijeniti iznos naknade. Potvrdio je i mogućnost da se dogodine ta naknada poveća. Kod osnovice za obračun mirovinskoga doprinosa od 1600 kuna primjenjuju se Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i Zakon o doprinosima, i to u visini neoporezivog iznosa stipendije koji prema posebnom propisu iznosi 1600 kuna. Kako je riječ o naknadi koja se isplaćuje bez sklapanja ugovora o radu, a ne o plaći, vezivanje uz navedene propise i neoporezivi iznos stipendije rješava problem eventualne kolizije sa Zakonom o minimalnoj plaći. No, poslodavci mogu dodatno nagraditi takve radnike, a taj se primitak oporezuje sukladno propisima koji uređuju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak, što je dobra vijest za volontere, koji mogu zaraditi više nego se čini na prvi pogled.

Agrokor:

Analiziramo novi zakon
“Analiziramo moguće implikacije novog Zakona o poticanju zapošljavanja, ali njegova primjena neće promijeniti naš dosadašnji program i način zapošljavanja te educiranja i profesionalnog razvoja mladih visokoobrazovanih ljudi”. Rekli su nam to u ponedjeljak u Agrokoru na pitanje hoće li primati mlade volontere. (D. Jozić,VLM)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo Mrsiću, još malo i možeš na godišnji,ti si riješio problem,a mladi nek crknu za 200eura na 45c.
Sramota, neviđena sramota, šta se radi od ovog najosjetljivijeg sloja.

Ovo je primjer politike i političara koji NEMAJU BLAGE VEZE ŠTO I KAKO NAPRAVITI DA UNAPRIJEDILI OVU DRŽAVU I STVORILI UVJETE ZA POŠTENI RAD I NOVE VRIJEDNOSTI!

New Report

Close