Vodiči bijesni na ministra Cappellija

Autor: Marija Crnjak , 01. kolovoz 2017. u 14:42
Prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu izazvao burnu raspravu/Grgo Jelavić/PIXSELL

Turistički vodiči tvrde da je prijedlog zakona, koji treba biti u primjeni od 1.7. 2018. pun nejasnoća, a traže i jači nadzor inspekcija.

Iako je špica sezone i turistički radnici imaju malo vremena, prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je bio na javnom savjetovanju do sredine prošloga tjedna izazvao je burnu raspravu turističkih vodiča i strukovnih udruga.

Tvrde da je zakon pun nejasnoća i da će otvaranje tržišta stranim vodičima izazvati val otkaza domaćih vodiča, traže jači nadzor inspekcija.  Ljuti su na Ministarstvo turizma jer se prijedlog Zakona razlikuje od obećanja koje im je ministar Gari Cappelli dao na sastancima, drže da će pasti kvaliteta vođenja ako se reducira broj zaštićenih lokaliteta, što se ranije bilo najavljivalo. Kako je poznato, prema Direktivi EU o paket putovanjima i povezanim putnim aranžmanima, države članice dužne su donijeti i objaviti zakone i druge propise potrebne za usklađivanje s tom Direktivom do 1. siječnja 2018., s početkom primjene od 1. srpnja 2018. godine.

Zbog zadanih rokova Zakon će se uputiti u proceduru najesen, kažu u Ministarstvu, a njihovo pojašnjenje daje naslutiti da prava rasprava tek slijedi, i to oko popisa zaštićenih lokaliteta na kojima će moći voditi samo domaći vodiči s nacionalnim licencijama. Pravilnik o zaštićenim cjelinama izradit će se na temelju Zakona i to zajedno s Ministarstvom kulture i Ministarstvom zaštite okoliša, i tu mnogi vide jedini način da se zaštiti domaće vodiče.

"Ono što zasad možemo reći je da je dosadašnjim pregledom utvrđeno kako se većina pristiglih primjedbi odnosi na popis zaštićenih lokaliteta te obrazovanje, odnosno stručnu kvalifikaciju za pružanje usluga turističkih vodiča. Ističemo da u pripremi Pravilnika o zaštićenim lokalitetima, za čije donošenje je ovlašten ministar turizma, svakako očekujemo vrlo aktivno sudjelovanje i turističkih vodiča odnosno njihovih udruga, kako bismo u partnerskoj suradnji sa svim dionicima hrvatsku kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu interpretirali na najbolji mogući način", kazao nam je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Nadaju se i da će zajedničkim zalaganjem i radom na novom Zakonu, poručuju iz Ministarstva, doći do najboljeg rješenja za sve, u svrhu zaštite kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa RH.  "Cilj javne rasprave i jest da se na temelju zaprimljenih sugestija, komentara ili primjedbi utvrdi konačni tekst Zakona" kaže Matušić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gariša se malo izgubio. Sebe doživljava malo preozbiljno. Ne kuži da nije dorastao zadatku kojeg se primio. Tipični adz-ovac.

New Report

Close