Vlada odustaje od konverzije “švicarskih” kredita u kune?

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2015. u 09:05
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministar financija Boris Lalovac krajem prošlog je tjedna ustvrdio da je konvertiranje u kune samo jedna od opcija.

Prema neslužbenim informacijama, Vlada će ipak odustati od rješavanja problema “švicarskih” kredita konverzijom u kunske, a odustaje se i od zagovaranja ukidanja devizne klauzule, piše Slobodna Dalmacija.

Kako nadalje piše list, prvo je ministar financija Boris Lalovac krajem prošlog tjedna ustvrdio da je konvertiranje u kune samo jedna od opcija, a zatim je počeo konkretnije govoriti o rješavanju problema s valutnom klauzulom na način da se dužnicima omogući izlazak iz kredita. Nakon toga je taj model u Estoniji spomenuo i premijer Zoran Milanović.

Tu mjeru službeno je predložila Hrvatska narodna banka, a zatim je detaljnije razmatrana na sastanku guvernera Borisa Vujčića i ministra Lalovca.

Slobodna Dalmacija također neslužbeno doznaje da HNB već radi na simulaciji raznih rješenja, a to je vrlo zahtjevan proces koji uključuje i izmjenu nekih zakona, možda i donošenje posebnog akta, ali svakako ga treba provesti uz konsenzus s bankama, kojima je u interesu da se donesu konstruktivna rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close