Vlada odobrila kreditno zaduženje Hrvatskih cesta za 74,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2013. u 16:09
Thinkstock

Riječ je o kreditu na sedam godina s efektivnom godišnjom kamatnom stopom od 6,28 posto.

Hrvatskim cestama Vlada je na današnjoj sjednici odobrila novo zaduženje kojim bi pokrile stare dugove, i to u ukupnom iznosu od 74,5 milijuna eura i po kamatnoj stopi od 6,28 posto godišnje.

Vlada je Hrvatskim cestama izdala jamstvo te im odobrila podizanje kredita kod zajednice ponuditelja (BKS banka, Croatia banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Istarska kreditna banka, OTP banka i Zagrebačka banka) u iznosu od 74,5 milijuna eura za potrebe financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini.

Riječ je o kreditu na sedam godina s efektivnom godišnjom kamatnom stopom od 6,28 posto.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i amandman na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, a kojim se ukida mogućnost oporezivanja dividendi 'po načelu blagajne', odnosno kad se isplaćuje, pojasnio je ministar financija Slavko Linić.

Naime, prošlog je tjedna Ustavni sud odlučio da se dividenda ne može oporezivati ako je oduka o isplati dividende donesena prije stupanja na snagu tog zakona, a nije bila isplaćena. Pri isplati dividende primjenjuje se zakon koji je bio na snazi u vrijeme donošenja odluke o dividendi, a ne u vrijeme njezine isplate.

Poštujemo odluku Ustavnog suda, rekao je, ali i napomenuo kako je Hrvatska u krizi u kojoj trebaju participirati svi, i bogati i siromašni.

"Kada Vlada uzima zaposlenima u javnom sektoru 3 posto, kada se bori što s niskim mirovinama, neprihvatljivo je ponašanje poslodavaca koji smatraju da si mogu isplatiti dividendu, koja je dohodak jednako kao što je i radniku plaća dohodak, a da ne trebaju platiti porez", kazao je ministar financija.

Ustavni sud im je to omogućio i vladine politike koje kažu da u krizi svi moraju pomoći Ustavni sud nije prihvatio već je poručio da bogati to ne moraju, rekao je Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close