Vlada očekuje čak milijardu dolara prihoda od nafte i plina

Autor: Marija Brnić , 09. svibanj 2013. u 22:00
Ivan Vrdoljak/PIXSELL

Visina naknade za eksploataciju plina i nafte utvrdit će se 120 dana nakon donošenja zakona. Prvi ugovori za godinu dana.

Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji je Vlada jučer uputila u proceduru konačno se uređuje područje gospodarenja naftom i plinom, u kojemu je Ina dosad imala dominantan položaj. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uvjeren je da će time otvoriti vrata međunarodnim kompanijama. U Vladi komentiraju kako američki ExxonMobile nije jedini čije pojavljivanje na natječajima očekuju nakon što zakon zaživi, a vjeruju da će izmjene donijeti stotine milijuna, pa i milijardu dolara prihoda državi. Vjeruju da će i Ina postati aktivnija nakon dolaska konkurencije.

Novim zakonom uklanja se pravilo koje je dosad bilo glavna prepreka u istraživanjima – da tvrtka koja na natječaju dobije pravo istraživanja i investira u taj posao, a nakon što otkrije naftu ili plin, bez ikakve prednosti ide na novi natječaj za koncesiju za eksploataciju. Sada se ta dva natječaja objedinjavaju. Natječaji će se objavljivati u Službenom listu EU s rokom za predaju ponuda od 90 dana, bez mogućnosti dopune predane ponude, a odluku o koncesiji donosit će Vlada u roku od 45 dana od predaje. Ugovor s investitorom mora biti potpisan u roku 180 dana. Dozvola za koncesiju izdaje se na 30 godina, pri čemu istražno razdoblje može trajati najduže pet godina, uz mogućnost produljenja od ukupno godinu dana, no ukupan rok koncesije mora ostati 30 godina.

Novost je i da će u roku od godinu dana država osnovati agenciju za ugljikovodike, ali i posebno poduzeće koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom energetskih mineralnih sirovina. Agencija će formalno provoditi postupak nadmetanja, izdavanja dozvola, te utvrđivati troškove istraživanja i nadzirati ispunjenje obveza za vrijeme koncesije. Nova tvrtka Vladi će pak služiti za ostvarivanje prava prvokupa ugljikovodika koje joj ovaj zakon daje, no po tržišnim uvjetima. S investitorom će Vlada moći sklopiti ugovor o eksploataciji uz podjelu sirovine ili plaćanje naknade i poreza, kao i kombinaciju te dvije opcije. Visina naknade za eksploataciju utvrdit će se naknadno, u roku od 120 dana od donošenja zakona. Prve ugovore po novim pravilima u Vladi očekuju polovicom iduće 
godine.

Komentari (4)
Pogledajte sve

SAda bi moglo doći do pojeftinjenja energenata za domaćinstva pogotovo plina koji je 4 kn za 1 m3.
Stanovništvo prelazi na kruta goriva i spaljivanje kućnog smeća ( plastika ,stare cipele, krpe otpaci od hrane ) i nekontrolirano ispuštanje CO2, plačat će mo penale prema EU.
U cilju zaštite standarda siromašnih treba pojeftiniti plin , kakve smo rate imali ove zime, penzije pojedinih penzionera nisu dostatne za redovne račune struje i plina.
Halo, halo da li uopće netko mari za ovaj narod.

S veleštovanjem

DOMAĆI NAFTAŠI OPLJAČKALI HRVATSKU :

Večernji list (naslovi i podnaslovi),citiram :

“Tajna prodaje INE

Zaposlenici INE prijavili DORHu malverzacije

USKOK istražuje

Istražitelji USKOKa nastoje doći do orginalnog elaborata o vrijednosti nalazišta u Siriji

Jesu li Mađari 2003.imali povlaštene informacije o domaćoj naftnoj kompaniji

Mjerenja provodila mađarska tvrtka

Mol se grčevito borio za INU i dao ponudu od 505 miliona eura za 25% kompanije jer je znao da samo naftna polja u Siriji vrijede 20 miliardi dolara

MOL je znao tajnu o sirijskim poljima kad je ulazio u INU

Ljubo Jurčić: Nisam bio upoznat s otkričem u Siriji, sve sam podatke dobio iz INE

20 miliardi dolara vrijednost naftnih i plinskih polja u Siriji2003.

U vrijeme privatizacije INE predsjednik uprave INE bio je Tomislav Dragičević

Predsjednik Nadzornog odbora INE bio je Slavko Linić

MOL: Znali smo da Sirija skriva potencijal jer smo ondje radili”

To je bilo 2003. kada je ININA nafta i plin u Siriji vredila 20 miliardi
dolara .

Danas ta nafta i plin vrijede 110 miliardi dolara .

ČAK ĆE I 19 % INE PRODATI :

http://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-mol-tajni-pregovori-prodaji-ine-clanak-544625 [vecernji.hr]

Ovo inace nije Hrvatski izum. U Srbiji se prije svakih izbora iznova pronalazi nafta. Cilj je podici optimizam medju biracima i popraviti rating vladajuce garniture.

Da vidimo kakvi ce biti rezultati u Hrvatskoj.

A sada najbitnije:

Novost je i da će u roku od godinu dana država osnovati agenciju za ugljikovodike, ali i posebno poduzeće koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom energetskih mineralnih sirovina.

Nova drzavna agencija i novo drzavno poduzece na trosak poreznih obveznika. Ako se nafta nadje nadje, ako se ne nadje novih 200-injak uhljeba ce ostati na proracunu.

predlažem im da probaju i na srđu umjesto golfa provesti postupak hidrauličkog frakturiranje ,možda probiju do inine benzinske u gružu.

za to će sigurno biti zainteresirane sve naftne kompanije tzv. sedam sestrica,a zašto ne ponuditi i braći srbima iz niis-a da probaju iz trebinja bušiti.

sve grandiozne projekte koje nudi ova vlada jednom riječu možemo podvesti pod nazivnik opsjena ,http://hr.wikipedia.org/wiki/Opsjena
a ja bi rekao i halucinacija po utjecajem lakih opijata

New Report

Close