Vlada još ne zna kako s Molom pregovarati o plinskom biznisu

Autor: Mirela Klanac; Snježana Vujisić Sardelić , 13. listopad 2010. u 22:00

Kako u prosincu istječe rok u kojem se Vlada obvezala otkupiti plinski biznis od Ine, pregovori su nužni

Nakon što je Zsolt Hernady, predsjednik Uprave Mola, dao odobrenje, Ministarstvo gospodarstva je po nalogu Vlade u utorak navečer objavilo glavni ugovor o plinu (GMA) sklopljen s Molom u siječnju 2009. godine. Tako je javnost napokon dobila na uvid detalje aranžmana Vlade i Mola o plinskogom biznisu, o kojem mjesecima traju nagađanja je li i koliko štetan za Hrvatsku.

Jedino što je javnosti ostalo nedostupno je tzv. sekcija 7 GMA, dio ugovora u kojem se navodi formula prema kojoj Gazprom obračunava cijenu plina za Hrvatsku. Skrivene su ostale i varijable vezane uz tu formulu, koje služe kao podloga za obračun cijene domaćeg (hrvatskog) plina prema uvjetima koji su utvrđeni glavnim plinskim ugovorom. Sam ugovor nije sporan jer je dosta njegovih detalja, poput načina izdavanja tvrtke Prirodni plin, načina plaćanja kao i tempa liberalizacije cijena i rudarskih naknada ionako već poznat. Međutim, kako se GMA temelji na uvjetima kakvi su vladali na tržištu u vrijeme kada je pregovaran i potpisan, a u međuvremenu je Vlada dodatkom GMA-u iz prosinca prošle godine na godinu dana prolongirala izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, nužno slijede pregovori s Molom o novim uvjetima suradnje u tom biznisu.

Puštanjem u funkciju interkonektora na mađarski plinovod na proljeće iduće godine na plinskom tržištu dogodit će se i stvarna liberalizacija, odnosno plin će Hrvatskoj moći prodavati i druge kompanije, a ne samo Gazprom. To znači i natjecanje dobavljača s cijenama plina. Prema informacijama Poslovnog dnevnika iz izvora bliskih Vladi, uzimajući u obzir novu situaciju na tržištu, Vlada će pregovore s Molom voditi u dva pravca. Moguće je pregovarati o tome da Vlada otkupi tvrtku Prirodni plin iz Ine, kako je utvrđeno prethodnim ugovorima, no u tom bi slučaju cijene po kojima bi kupovala plin iz domaće proizvodnje bile nužno drukčije nego što je utvrđeno u GMA-u. Pregovori o tome “detalju” zapravo su ključni jer se 60 posto hrvatske potrošnje plina pokriva iz domaćih polja, a cijena mu se formira na temelju uvoznog plina. Sada je Gazpromov plin, a nakon liberalizacije može biti koji drugi dobavljač ili kombinacija više njih. Drugi scenarij pregovora je bitna promjena GMA – odustajanje od preuzimanja Prirodnoga plina, ali u tom slučaju Vlada će Molu morati izaći u susret dodatnim ustupcima. No izvor blizak Vladi uvjerava nas kako Vlada još nije donijela stratešku odluku jer se tek moraju napraviti izračuni isplativosti opcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close