Vlada dijeli 2,16 mlrd. kuna bez pokrića

Autor: Božica Babić , 05. prosinac 2013. u 10:30
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina/Patrik Macek/PIXSELL

Proračun za 2014. još je u radnoj verziji, a Vlada je već donijela i objavila (NN 141/13) Uredbu o financijskoj strukturi omotnice za mjere iz programa izravne potpore za 2013. godinu budući da se potpore u poljoprivredi isplaćuju s jednogodišnjim odmakom.

Proračun za 2014. još je u radnoj verziji, Sabor ga tek treba usvojiti, a Vlada je već donijela i objavila (NN 141/13) Uredbu o financijskoj strukturi omotnice za mjere iz programa izravne potpore za 2013. godinu budući da se potpore u poljoprivredi isplaćuju s jednogodišnjim odmakom.

 

722milijuna

kuna poljoprivrednici će dobiti iz EU blagajne

Zašto se s tom uredbom trči nekoliko desetaka koraka ispred proračuna, u srijedu nismo uspjeli doznati. Vlada se, naime, uredbom poziva i na aktualni zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju iako u njemu konkretno stoji (čl. 12) da "omotnica predstavlja obvezu državnog proračuna." Proračun, međutim, još nije izglasan, a ovogodišnje iskustvo s državnom blagajnom svjedoči da bi se i dogodine mogao odigrati scenarij s barem jednim rebalansom koji zasigurno neće poštedjeti sustav poljoprivrednih potpora.

Uostalom, s obzirom na punjenje proračuna i evidentno akutno stanje u gospodarstvu, izglednije je da bi i u 2014. moglo nedostajati kuna za potpore nego da će ih biti dovoljno. Ni ljetos za obveze vezane uz proizvodnju iz 2012. nije isplaćen cjelovit iznos potpora. Kako je Hrvatska članica Europske unije, zapravo je sigurno samo to da će iz EU blagajne, ali također retrogradno, nakon provedene isplate iz hrvatskog proračuna, poljoprivrednicima biti raspodijeljeno nešto više od 722 milijuna kuna. Hoće li Vlada uspjeti u proračunu prikupiti i ostatak od najavljenih 2,16 milijardi kuna za potpore, pokazat će vrijeme.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

u uredbi je izričito navedeno (uostalom kao i prehodnih godina) da se radi o “maksimalnom mogućem iznosu”

u praksi to znači da taj iznos ne mora (i vjerovatno neće) biti isplaćen

nepoznanica oko iznosa predstavlja veliki problem seljacima, ali koga briga, oni su ionako teret i problem kako vlastodršcima, tako pretežitom građanstvu

s obzirom da su prošle godine potpore umanjene skoro 40%, poljoprivredna proizvodnja i ne stoji tako loše (izvor:dzs):
Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2012. u Republici Hrvatskoj iznosi 20 910 milijuna kuna u tekućim cijenama, što je u odnosu na prethodnu godinu pad od 1,8%.

Bruto dodana vrijednost u 2012. iznosi 8 819 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu bilježi pad od 8,6%.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovom razdoblju bilježi rast od 1,2%.

New Report

Close