Viši PDV srezao ulaganja za 1,2 mlrd. kn

Autor: Marija Crnjak , 28. studeni 2014. u 12:41
Ivana Budin Arhanić (Foto Anto Magzan/PIXSELL)

Hotelijeri rade s vrlo niskim cijenama i izrazito visokim troškovima, pa su praktički čim otvore objekt u gubitku, rekao je Kristian Šustar.

Povećanje međustope PDV-a na usluge smještaja s 10 na 13 posto u ovoj godini smanjilo je prihode hotela za ukupno 300 milijuna kuna, smanjivši stope rasta s predviđenih 8-10 posto, na 5-6 posto. Usto, za hotele je ovo bila godina stagnacije, s tek dva posto većim neto operativnim prihodima od smještaja, tri posto manjim brojem dana otvorenosti hotela te jedan posto manje noćenja nego lani. Pokazala je to anketa Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), predstavljena na kongresu hotelijera u četvrtak.

“Pad broja otvorenih dana znak je borbe hotelijera za opstanak, koja je u suprotnosti s deklariranim zauzimanjem za duljom sezonom, jer hotelijeri rade s izrazito niskim cijenama i izrazito visokim troškovima, pa su praktički čim otvore objekt odmah u gubitku”, istaknuo je Kristian Šustar, predsjednik UPUHH-a, koji smatra da se produljenje sezone treba podijeliti na više razina, a ne samo snižavanjem cijena hotelskog smještaja. Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere, upozorila je na to da je zbog porasta stope PDV-a samo u prvoj godini primjene propušten ulagački potencijal od 1,2 milijarde kuna, uz otvaranje 5600 radnih mjesta.

“Ako se tako nastavi, već za dvije-tri godine smanjit će se stope rasta u turizmu, ali i ukupna ekonomska aktivnost u zemlji, s obzirom na multiplikativan utjecaj turizma na mnoge gospodarske grane, od građevinskog sektora nadalje”, kaže Budin Arhanić. Predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović istaknuo je da je njegovoj tvrtki ove godine na račun veće stope PDV-a otišlo 20 milijuna kuna. Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad, napominje da će se taj iznos za samo deset godina popeti na 200 milijuna kuna.

“To je cijena investicije u jedan ozbiljan hotel s 300 soba. Poslovanje nije lako uz ‘last minute’ povećanja poreza, šumu propisa u prostornom planiranju, činjenici da nijedan hotel još nema ugovor o koncesiji na turističko zemljište”, istaknula je Bokulić. UPUHH od Vlade traži snižavanje međustope PDV-a na 5 posto, čime bi se došlo do 2,5 milijardi kuna godišnje za nova ulaganja, 11.000 novih radnih mjesta do 2020. godine te oko 15 milijardi kuna novih investicija.

Minus od prikupljenog PDV-a u proračunu namirio bi se dodatnim prihodima te kroz nova zapošljavanja, što bi do 2020. rezultiralo plusom za proračun od 320 milijuna kuna. Usto, simulacija je napravljena bez uzimanja u obzir utjecaja rasta u turizmu na druge sektore. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa i vrapci na grani već znaju da je problem u prevelikoj državi i njenoj potrošnji. PDV od 22% je bio prevelik, a sve nakon toga je uništavanje koje traje i traje.

Problem je što će, kad se problemi počnu rješavati oporavak trajati duplo dulje, a probleme ne žele niti detektirati (politika) a kamo li rješavati.

Konkretno fiskalizacija je povećala udio sive ekonomije iako ju je trebala riješiti, smanjila je prihode od PDV-a, prihode od dobiti. Realni sektor je preopterećen, i više se bavi preživljavanjem nego li stvaranjem novih vrijednosti.

Nažalost, ne vidim pomaka u nekoj bliskoj budućnosti pa čak niti sa drugačijom vladom. Eventualni “bankrot” države bi možda natjerao strukture vlasti da počnu rješavati probleme samo ova kriza predugo traje i “bankrot” bi mogao donijeti mnogo problema na ulice…

Sa najvećim porezima na svijetu , čak 572 razna , uništili su Hrvatsko gospodarstvo.

Ma treba dići PDV na 125% i minimalnu netto plaću na 10000kn pa da onda vidimo kako bi bilo!?

New Report

Close