Više od pola milijarde eura iz predpristupnih programa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2014. u 11:58
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz rekao je danas kako je do kraja lipnja prošle godine iz predpristupnih programa (IPA) ugovoreno nešto više od pola milijarde eura.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz rekao je danas kako je do kraja lipnja prošle godine iz predpristupnih programa (IPA) ugovoreno nešto više od pola milijarde eura.

"S obzirom da je ukupno dodjeljena alokacija sada narasla na 804 milijuna eura, zbog dodjeljivanja alokacija za 2012. i 2013. godinu, znači da nam je stopa ugovorenosti sredstava bila 62,9 posto", rekao je Puljiz podnoseći u Hrvaskom saboru Izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU za prvih šest mjeseci prošle godine.

“U 6 mjeseci promatranog razdoblja objavljeno je osam natječaja za osam projekata, potpisano je pet ugovora, a u provedbi je bilo 13 ugovora", rekao je Puljiz dodajući kako su najznačajniji projekti koji su završeni sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru te obnova i rekonstrukcija pruge Okučani-Novska.

Uslijed utvrđenih nepravilnosti u proračunu EU izvršen je povrat u iznosu od 870.000 eura. "Nepravilnosti se uglavnom odnose na povrede u postupcima javne nabave, a bilo je također i slučajeva sukoba interesa kod postupaka nabave te određenih neprihvatljivih troškova", kazao je.

"Sve komponente IPE su u visokom stupnju provedbe, ugovaranja i plaćanja", ocijenio je zamjenik ministra regionalnog razvoja.

Replicirao mu je HDZ-ov zastupnik Ante Babić koji je rekao kako kada je riječ o uspješnosti korištenja sredstava predpristupnih EU programa riječ je zapravo o projektima koje su vladajući nasljedili od HDZ-ove Vlade.

"Znate da vas je Europska komisija zapravo upozorila da nema dovoljno kvalitetnih administrativnih kapaciteta, da nema dovoljno stručnjaka i znanja kako bi se iskoristile mogućnosti koje nam nude EU fondovi", upozorio je Babić.

Podsjetio je i kako je od 1. srpnja pa do do kraja godine Hrvatska uplatila 1,8 milijardi kuna. “Danas bi već trebalo debelo razmišljati o tome kako i na koji način povlačiti ta sredstva iz EU fondova s obzirom na administrativnu podkapacitiranost, a i u znanju povlačenju sredstava iz EU fondova", naglasio je Babić.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker Puljizu je poručio da je od njega očekivao nešto drugo s obzirom da je Hrvatska već uplatila prvu tranšu svog članstva u EU. "Da nam kažete ovdje kao predstavnik ministarstva koje u budućnosti vodi brigu o tome kakva je administrativna pripremljenost kako države, a prije svega jedinica lokalne samouprave", kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close