Više od 33 mlrd. kn duga blokiranih ‘isparit’ će odmah?

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2018. u 22:00
Premijer poziva i privatne vjerovnike da otpišu dug jer će dobiti porezne olakšice/P. Macek/PIXSELL

S tri predložena zakona želi se olakšati položaj ovršenih građana. ‘To je naša poruka solidarnosti’, kaže Plenković.

Vlada će predložiti tri zakona –  zakon o otpisu dugova fizičkih osoba, zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (uz ograničenje trajanja) i izmjene i dopune Zakona o stečaju potrošača kojim želi olakšati položaj blokiranih građana i kontinuirano dovoditi do smanjenja njihova duga, najavio je u petak premijer Andrej Plenković na konferenciji u Vladi.

Očekuje se da će se odmah po stupanju  zakona na snagu broj blokiranih građana smanjiti za više od 80.000, a evidentirani iznos duga za više od 33 milijarde kuna te da će se  dodatno smanjivati broj blokiranih i iznos.

Na dan 31. ožujka bilo je blokirano 325.254 građana s dugom od 43,37 milijardi kuna, podsjetio je Plenković.  Zakonom o otpisu dugova fizičkih osoba želi se osobama blokiranim od strane RH, jedinica lokalne ili područne samouprave i s njima povezanih tvrtki (HEP, plinarska društva i vodovodi u vlasništvu države, HRT) omogućiti da bez podnošenja zahtjeva budu oslobođeni duga do maksimalno 10.000 kuna glavnice i taj dug im se otpisuje bespovratno, pojasnio je Plenković.

Na taj se način planira deblokirati 11.000  građana i za njih će taj posao odraditi FINA. Za manje od 170.000 ljudi bit će smanjen dug tom mjerom za milijardu kuna, jer su mnogi zaduženi i za više od 10.000 kuna. To je poruka solidarnosti i želimo potaknuti i privatne vjerovnike da učine isto i pritom mislimo na banke, telekome, štedionice, kreditne unije, kartičarske kuće za što će dobiti porezne olakšice, poručio je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close