Više od 220 domaćih i stranih izlagača na tradicionalnom Sajmu gospodarstva u Zaprešiću

Autor: Ana Blašković , 16. listopad 2015. u 15:45
FOTO: Press

Ove godine uz potporu grada sajamski prostor besplatan je za sve izlagače, bilo da se žele predstaviti samostalno, s poslovnim partnerima ili u okviru općina, udruženja i zadruga pa se tražio štand više.

Više od 220 domaćih i stranih izlagača dupkom je ispunilo srednjoškolsku dvoranu u kojoj je u petak otvoren tradicionalni 17. Sajam gospodarstva u Zaprešiću. Ta međunarodna manifestacija godinama je prilika poduzetnicima iz županije i okolice da predstave šaroliku lepezu svojih proizvoda i usluga, od lokalnih tradicijskih obrta, proizvodnje meda, slastica, vina, cvjetnih ukrasa od drvenih strugotina do namještaja, stolarije i građevinskih materijala.

Ove godine uz potporu grada sajamski prostor besplatan je za sve izlagače, bilo da se žele predstaviti samostalno, s poslovnim partnerima ili u okviru općina, udruženja i zadruga pa se tražio štand više. "Prije nekoliko dana zazvonio je telefon u uredu i prijatelj mi kaže da nije u redu da ne može dobiti mjesto na sajmu", uz smijeh je otkrio zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. "Posebno me veseli što je ove godine prisutno dosta proizvođača. Ako nešto možemo pružiti to je potpora da izlagači ne moraju platiti sudjelovanje na sajmu", poručio je Turk. Čestitao je okupljenima 20. obljetnicu grada Zaprešića u kojem je stopa nezaposlenosti rekordno niskih 6,3 posto.

"Sajam je iz godine u godinu sve bolji i prati gospodarske trendove. Godine krize su iza nas, Hrvatska napreduje, raste i nema razloga da poduzetnici ne budu još uspješniji iduće godine", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras otvarajući sajam. U razgovoru s novinarima rekao je da je zadovoljan trendovima. "Približavamo se stopi rasta od dva posto u 2015., a u idućoj očekujemo tri posto", optimističan je Maras.

Jedan od zadovoljnih izlagača je i Denis Mališ iz tvrtke Mužek Krapina koja proizvodi stiropor za fasade i kamine. "Posao nam se značajno poboljšao u zadnje dvije godine, dijelom zbog ulaska u EU, ali i poticanja energetske obnove objekata", kaže Mališ. Tvrtka zapošljava 40 radnika, a 70 posto proizvedenog stiropora izvoze u Sloveniju i Austriju.

Svoje etno rukotvorine i tradicijski samoborski kraluš predstavila je i Marica Celizić iz Klokočevca. "Posebno mi je drago da je izlaganje besplatno, u mirovini sam i ovo je moja domaća radinost kojom popunjavam budžet", kaže gospođa Celižić.

Prvi čovjek Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je da je interes izlagača dokaz svima koji proriču da takvi sajmovi nemaju budućnost. Dotaknuo je i nezaobilaznu temu izbora poručivši budućoj Vladi da će im obrtnici biti oporba, ali ona konstruktivna. "Želimo sigurnost da nesmetano možemo raditi svoj posao, naplatiti račune na vrijeme, a ne da nam sudski procesi traju dulje od života i da od šume propisa ne vidimo drvo", rekao je Ranogajec. Premda je danas u Zaprešiću aktivno 800 obrtnika, brojka još nije dosegnula 2100 koliko je poslovalo prije pet godina.

Sajam je prodajnog karaktera i bit će popraćen nizom događanja od modnih i revija frizura, nastupa kulturno-umjetničkih društava, predstavljanja pojedinih obrta i zanimanja, a otvoren je do nedjelje 18. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close