Vipnetu drugo tromjesečje zaredom podigao prihod

Autor: Bernard Ivezić , 22. travanj 2015. u 22:00
Jirí Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta/S. Midžor/PIXSELL

Ukupan promet veći 1,6%, broj korisnika fiksnog brzog interneta čak 25,5 posto, po dobiti su opet u zelenom.

Novi predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský, koji je tu funkciju preuzeo u kolovozu, drugo je tromjesečje zaredom podigao prihod Vipneta.

Operater koji se dugo mučio s padom prihoda objavio je da je od siječnja do ožujka ukupan promet povisio za 1,6 posto, na 84,6 milijuna eura. Tromjesečje ranije, Vipnet je imao prvi rast prihoda u posljednjih nekoliko godina, od 0,5 posto. Dvorjančanský kaže da se Vipnet vraća rastu te da je uspio usporiti i zaustaviti negativne trendove. "Još je puno posla ispred nas, ali ako nastavimo ovim tempom, uvjeren sam u pozitivnu promjenu trenda operativne dobiti", kaže novi čelnik Vipneta.

Motor rasta Vipneta već drugo tromjesečje zaredom su fiksne komunikacije. Ukupan broj takvih korisnika porastao je 13,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje godinu ranije, na 228,9 tisuća. Posebno velik rast ostvaren je u povećanju broja korisnika fiksnog brzog interneta, kojih je 25,5 posto više nego lani, odnosno 145,5 tisuća. Pritom je prosječan mjesečni prihod po korisniku u fiksnim komunikacijama smanjen za samo 1,5 posto. U mobilnim komunikacijama Vipnet je u prvom tromjesečju postigao još jedan preokret.

Prosječan mjesečni prihod po korisniku nije u padu već raste. Pokazatelj je blagih 1,9 posto u plusu, ali je u posljednjih nekoliko godina gotovo redovito bio u minusu. Broj mobilnih korisnika i dalje je u padu, i to za 4,5 posto, na 1,73 milijuna. I dalje je posebno izražen pad korisnika mobilnog interneta, kojih je 12,4 posto manje na 140,4 tisuće. Operater se protiv toga natječe ve većim brojem ugovornih korisnika. Sada 47,3 posto korisnika Vipneta ima ugovorenu pretplatu.

Po dobiti je Vipnet ponovno u zelenom. Nakon što je četvrto tromjesečje bilo prvo od osnutka s gubitkom, Vipnet je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio EBIT od 2,4 milijuna eura. Operativna dobit mu je u tromjesečju iznosila 19,1 milijuna eura. Time je ostvario veću operativu dobit u jednom kvartalu nego u cijeloj prošloj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close