VIDEO: Festival koji je pridonio hrvatskom gospodarstvu više od 60 milijuna kuna

Foto: Duško Marušić / Pixsell Foto: Duško Marušić / Pixsell

Ovo istraživanje ustvrdilo je i da je svaki od ovih posjetitelja prosječno potrošio 292 eura tijekom trajanja festivala.

Rezultati istraživanja koje je proveo regionalni istraživački centar "TIM" iz Novog Sada, potvrdili su da je premijerno izdanje Sea Star festivala pridonijelo turističkom gospodarstvu Hrvatske više od 60 milijuna kuna. Novi festival u organizaciji Exita od prve objave do konačnog otvaranja, zbog izuzetnog interesa čak trostruko je uvećao početni kapacitet i duplirao broj festivalskih zona u umaškom resortu Stella Maris, dok su prema službenim podacima Turističke zajednice Grada Umaga, svi smještajni kapaciteti u gradu i okolnim mjestima, bili popunjeni.

Prema podacima TZG Umag, u odnosu na predfestivalski vikend u Umagu i okolici, zabilježen je rast posjete od čak 220%. Festival je od 25. do 28. svibnja posjetilo više od 50.000 fanova, a čak 93% njih došlo je izvan Umaga, a grad domaćin u gostoprimstvu slijedi Istarska Županija u koju je došlo čak 85% gostiju sa strane. Ovo istraživanje ustvrdilo je i da je svaki od ovih posjetitelja prosječno potrošio 292 eura tijekom trajanja festivala.

Istraživanje posjetitelja pokazuje i da su se u prosjeku zadržali tri dana u Umagu, a na listi oko 40 zemalja iz kojih su gosti pristizali na festival nalaze se Velika Britanija, Nizozemska, Francuska i većina država europskog kontinenta te sve susjedne zemlje među kojima očekivano prednjače posjetitelji iz obližnje Slovenije i Italije. Nešto više trošili su upravo posjetitelji iz Zapadne Evrope, s 310 eura u konačnici, odnosno 103 eura dnevno, a zanimljivo je da uopće nisu zaostajali ni posetitelji iz zemalja regije s prosječnih 305 eura, odnosno nešto više od 100 eura dnevno.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!